Начало >Добруджа >Култура

Йовков в киното и театъра /ВИДЕО/

17.10.2017 г. 14:36:54 ч.
/ ИА Добруджа
Йовков в киното и театъра /ВИДЕО/
Словото на Йордан Йовков е изключително въздействащо в сценични  изяви. В киното в театъра, Йовковите герои  будят жив интерес и за публиката и за актьорите. В театъра се сблъскваме и с магията на самото изкуство, което спомага за доразвиване на образите, а не само с умението на драматурга.Йордан Йовков е претърпял много негативи във връзка с драматургичните си опити. Една много хубава карикатура от Илия Бешков показва, как творецът е прободен с перото си. Паднал е лавровия венец, защото се оказва, че сцената е тясна за неговите произведения.   Бешков пресъздава страданието на  автора, че неговите писания не винаги се приемат еднозначно. Счита се примерно, че „Албена „ не е драма , а Йовков не е майстор на диалога.Макар че истинската му слава се дължи на майсторството в късия разказ, за  публиката е по-интересно да види театралните  и кино интерпретациите. Класикът се утвърждава постепенно и не винаги е приеман, отхвърлян и нападан.
Не само в миналото е поставян Йовков.Последните спектакли и филми са от 2017 година.Няма голям театър в България , който да не е поставял йовкови пиеси. Читалищни самодейни състави също обичат да играят негови пиеси. Справочникът „Българска памет за Йовков“, който ще бъде издаден в най-скоро време ще събере информация за читалища, училища и театри носещи името на певеца на Добруджа.
 Йордан Йовков в киното
Първият филм  по Йовков се казва „ Най-вярната стража“ създаден е от Паисий през 1928 година, докато Йовков е жив по разказ от „Старопланински  легенди“. Предполага се дори, че Йовков го е гледал.Режисьорът и сценарист е и изпълнител и на ролята  Хаджи Емин, това е  Васил Пошев. Вторият филм е „Шибил“ по разказа на Йовков и в главната роля влиза Петър Слабаков  и Доротея Тончева от 1968 година на режисьора Захари Жандов, по сценарий на Магда Петканова, Захари Жандов и Генчо Стоев-диалози. Оператор е Ивайло Тренчев.
Следва „Нона“ с Катя Паскалева и Стефан Данаилов от 1973 година на режисьора Гриша Островски, по сценарий на Стефан Цанев. Оператор е Красимир Костов. Създаден е по романа „Чифликът край границата“ и мотиви от творчеството на Йордан Йовков. Музиката във филма е композирана от Георги Генков създател на „Златния орфей“.
 Едно от най-сполучливите превъплащения на Серафим прави  сегашният професор в НАТФИЗ Ивайло Христов.Късометражният филм „Серафим“ в ролята Ивайло Христов по проект на проф.Георги Дюлгеров и режисьор Ваня Донева дипломант в Нов български университет.Това е най-новата разработка като дипломна работа на Ваня Донева от 2017 год.
Джоко Росич играе Моканина  от филма „По жицата“. Каубоят на българското кино, съпреживя вълненията  и скръбта на един от най-пресъздаваните образи този на Моканина, срещнал мъкато на един баща и произнесъл култовата реплика “Боже колко мъка има на този свят, боже“
В два филма  е представен като герой и самия писател Йордан Йовков.Пенко Господинов е първият актьор, който играе Йовков във филма „Военен кореспондент“ през 2008 година с режисьор  е Костадин Бонев.Този филм и актьора Пенко Господинов печелят „Златна роза“ на Варненския кинофестивал през 2008. Димо Алексиев пък играе Йовков във филма „Границата“.
Създадени са и редица телевизионни филми „Грешница“ в ролята Евгения Радилова режисьор Йордан Йорданов. Телевизионни адаптации дори по поръчка с образователни функции.
Йордан Йовков в театъра
„Алма Алтер“- театър лаборатория на СУ“Климент Охридски“ за учебен сезон 2017-2018 год работят „Албена“ по Йордан Йовков.Интересът към постановката е толкова голям, че се е наложило да играят две представления за една вечер при пълен салон. Двата пъти зрителите стават на крака и част от дамите не могат да сдържат сълзите си.Това е последната театрализация случила се преди месец.
Театрална работилница „Сфумато“ прави две разработки „Грехът Златил“ и „Грехът Куцар“ съответно от пиесите „Боряна“ и „Албена“.Екипът Маргарита Младенова и Иван Добчев прави изключително интересни интерпретации. Една различна гледна точка и тема за актуален размисъл.
 
Едноименния театър „Йордан Йовков“ който ще чества тази годи 90 годишнина от създаването си почти няма сезон без пиеса на патрона си. Играли са „Боряна“ с режисьор Красимир Ранков 2000 год.“ Албена „ 1975. Тази постановка играе Калчо Георгиев като Куцар, партнират му Нели Монеджикова, Ема Георгиева , Милена Бояджиева. 2014…“Милионер“-2008, „Страноприемница край границата“-2010,“Чифликът край границата“ 2015 год.
 
Все още има истории от живота на Йовков които заслужават да видят екранизация.Драматичните отношения с Елин Пелин например могат да предизвикат интереса на режисьори  и актьори.Те си пишат болезнено откровени писма. Пелин дори смята, че Йовков е плагиатствал неговите“Гераци“ в „Боряна“.Кавгата между двамата разказвачи запълва литературните страници някога, до  днешни интерпретации които  обвиняват Елин Пелин за болестта на Йовков. 

Репортаж на Павлина Живкова  и Севдалина Сарандева

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Седмицата на камерната музика в Добрич ще се проведе от 23 до 26 април (ВИДЕО)
Седмицата на камерната музика в Добрич ще се проведе от 23 до 26 април (ВИДЕО)
Петя Минчева от Студио „Зонели“ спечели второ място в конкурса “E-FEST ”
Петя Минчева от Студио „Зонели“ спечели второ място в конкурса “E-FEST ”
Изложба и концерт на Випуск 2024 на СУ „Св. Климент Охридски“ тази вечер в зала „Добрич” (ВИДЕО)
Изложба и концерт на Випуск 2024 на СУ „Св. Климент Охридски“ тази вечер в зала „Добрич” (ВИДЕО)
Владо Михайлов идва с "Аз и ти, преди ние" на 31 май
Владо Михайлов идва с "Аз и ти, преди ние" на 31 май



Яндекс.Метрика