Начало >Добруджа >Общество

Историята на Добрич оживява в изложба от 129 картички (ВИДЕО)

20.02.2020 г. 18:01:04 ч.
/
Историята на Добрич оживява в изложба от 129 картички (ВИДЕО)
„Град Добрич в старите картички“  е изложбата, която ще открие Регионален исторически музей – Добрич, в Дом паметник „Йордан Йовков“ утре от 17.00 часа.  Изложбата е продължение на откритата през 2007 година подобна сбирка, припомня историкът Живко Марков. Изложбата се посвещава на 138-ата годишнина от именуването на града като Добрич, от 1882 година,  и 30-ата годишнина от възвръщане на името Добрич през 1990 година.
Картичките са събирани от различни  специалисти и показват различни периоди от историята на града. Основна заслуга за събирателската дейност има Лора Савова, посочва Марков. Пощенските картички обхващат периода от началото на ХХ век до 80-те години.

Най-старата картичка е от 1903 година. На нея е изобразен паметникът на загиналите руски войници и офицери за свободата на Хаджиоглу Пазарджик. Паметникът е по-известен като паметник на ген.-лейтенант Цимерман, но точното му наименование е „На  загиналите руски войници и офицери за свободата на Хаджиоглу Пазарджик”, подчертава историкът.

Няколко периода обхваща експозицията. Периодът преди войните, период на румънско владичество, период  след Освобождението от румънско. Обхванат е и периодът от 1949 до 1990 година, когато градът се е казвал Толбухин.
Изложбата акцентира върху емблематични за Добрич места. Едно от тях е централния площад, който се е наричал Шадраванен. Второто име на градския площад е „Радославов“ и сега носи името „Свобода“.
Много от картичките показват централната улица на града, старата часовникова кула, градския парк и обществени сгради като гарата, галерията, сградата на общината. Картичките-черно бели  и цветни, туширани картини или снимки свидетелстват за това как се е развивал градът. Картичките свидетелстват и за това как са се променяли имeната на улиците. Някои от тях по три пъти са сменяли  името си, в зависимост от времето и политиката.

Интерес, по думите на Живко Марков, представляват серия картички от 1917 година, които за първи път се показват. Те са посветени на годишнината от Добричката епопея от септември 1916 година. Година по-късно са издадени картичките. Снимка на военното гробище от онова време може да се види, както и картички от по-късен период, когато са изградени портите и параклисът.
Едно от бижутата на града – градският парк също е сред емблематичните места, показани от картичките.
Посетителите ще видят и паметници, които вече не съществуват. Две от картичките показват паметник от Шадраванния площад, посветен на румънските герои и румънските военни победи, като този паметник през 1940 година е демонтиран и отнесен в Румъния.

Експозицията завършва с празна витрина. Кураторите на изложбата разчитат на инициативата на добричлии да разровят шкафове и чекмеджета, да отворят албумите  и писмата и да намерят още картички от Добрич. Те ще бъдат поставени в празната витрина, която ги очаква.
Изложбата ще остане на вниманието на гражданите и гостите на Добрич до края на месец април.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
20 април – Международен ден на свободния печат
20 април – Международен ден на свободния печат
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка



Яндекс.Метрика