Начало >Добруджа >Общество

Историята на Добрич оживява в изложба от 129 картички (ВИДЕО)

20.02.2020 г. 18:01:04 ч.
/
Историята на Добрич оживява в изложба от 129 картички (ВИДЕО)
„Град Добрич в старите картички“  е изложбата, която ще открие Регионален исторически музей – Добрич, в Дом паметник „Йордан Йовков“ утре от 17.00 часа.  Изложбата е продължение на откритата през 2007 година подобна сбирка, припомня историкът Живко Марков. Изложбата се посвещава на 138-ата годишнина от именуването на града като Добрич, от 1882 година,  и 30-ата годишнина от възвръщане на името Добрич през 1990 година.
Картичките са събирани от различни  специалисти и показват различни периоди от историята на града. Основна заслуга за събирателската дейност има Лора Савова, посочва Марков. Пощенските картички обхващат периода от началото на ХХ век до 80-те години.

Най-старата картичка е от 1903 година. На нея е изобразен паметникът на загиналите руски войници и офицери за свободата на Хаджиоглу Пазарджик. Паметникът е по-известен като паметник на ген.-лейтенант Цимерман, но точното му наименование е „На  загиналите руски войници и офицери за свободата на Хаджиоглу Пазарджик”, подчертава историкът.

Няколко периода обхваща експозицията. Периодът преди войните, период на румънско владичество, период  след Освобождението от румънско. Обхванат е и периодът от 1949 до 1990 година, когато градът се е казвал Толбухин.
Изложбата акцентира върху емблематични за Добрич места. Едно от тях е централния площад, който се е наричал Шадраванен. Второто име на градския площад е „Радославов“ и сега носи името „Свобода“.
Много от картичките показват централната улица на града, старата часовникова кула, градския парк и обществени сгради като гарата, галерията, сградата на общината. Картичките-черно бели  и цветни, туширани картини или снимки свидетелстват за това как се е развивал градът. Картичките свидетелстват и за това как са се променяли имeната на улиците. Някои от тях по три пъти са сменяли  името си, в зависимост от времето и политиката.

Интерес, по думите на Живко Марков, представляват серия картички от 1917 година, които за първи път се показват. Те са посветени на годишнината от Добричката епопея от септември 1916 година. Година по-късно са издадени картичките. Снимка на военното гробище от онова време може да се види, както и картички от по-късен период, когато са изградени портите и параклисът.
Едно от бижутата на града – градският парк също е сред емблематичните места, показани от картичките.
Посетителите ще видят и паметници, които вече не съществуват. Две от картичките показват паметник от Шадраванния площад, посветен на румънските герои и румънските военни победи, като този паметник през 1940 година е демонтиран и отнесен в Румъния.

Експозицията завършва с празна витрина. Кураторите на изложбата разчитат на инициативата на добричлии да разровят шкафове и чекмеджета, да отворят албумите  и писмата и да намерят още картички от Добрич. Те ще бъдат поставени в празната витрина, която ги очаква.
Изложбата ще остане на вниманието на гражданите и гостите на Добрич до края на месец април.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на Никулден
Прогноза за времето на Никулден
Отбелязваме Международният ден на доброволеца
Отбелязваме Международният ден на доброволеца
Почитаме Св. Сава
Почитаме Св. Сава
55 нови случая на коронавирусна инфекция в област Добрич
55 нови случая на коронавирусна инфекция в област ДобричЯндекс.Метрика