Начало >Добруджа >Общество

Историята на селското стопанство, от древността до наши дни, представя Националният земеделски музей (ВИДЕО)

26.01.2021 г. 16:41:52 ч.
/
Историята на селското стопанство, от древността до наши дни, представя Националният земеделски музей (ВИДЕО)
Селскостопанските традиции у нас от древността до наши дни са представени в залите на Националния земеделски музей в София. Създаден е през 1956 г. към Висшия селскостопански институт, но идеята за обособяването му датира още от първите години след Освобождението. Експертите в музей издирват, събират, съхраняват, опазват и представят паметниците на материалната и духовна култура, отразяваща развитието на земеделието по нашите земи.

Във фондовете на музея се съхраняват голям брой експонати, показващи развитието на различните земеделски отрасли, наука и образование. Притежава богат библиотечен фонд със специализирана литература. Изложбените зали са разположени на повече от 1000 кв.м., посочи за медийна група „Добруджа” директорът на музея Ваня Коцева. В тях са представени тематични експозиции по  „Овцевъдство и козевъдство”, „Птицевъдство”,  „Бубарство”, „Растениевъдство”, „Лозарство и винарство”, „Розопроизводство”, „Зеленчукопроизводство”, „Тютюнопроизводство”, „Пчеларство”, „Ветеринарна медицина”, „История на изкуственото осеменяване”. Има и  специализирана зала за работа с деца „Виж, пипни и запомни”, където се провеждат занятия с подрастващите. Музеят има и филиал в софийското село Локорско, където се намира къщата - музей „Акад. Дончо Костов”.

Експозиция “Овцевъдство и козевъдство” е открита за посещение през 1964 г. и представя овцевъдството и козевъдството като древен поминък на населението по българските земи. Дава сведения за произхода и одомашняването на овцете и козите и тяхното индивидуално развитие. Представя местните породи овце, примитивният начин на отглеждане, получаване и преработка на тяхната продукция и овчарският бит. Показана е и уникална колекция краниологични и остеологични материали от домашни животни.

Експозиция “Ветеринарна медицина” е създадена през 2004 г. Представя началото и развитието на ветеринарната служба в България. Показана е частична възстановка на ветеринарна аптека от началото на ХХ в.: стари лекарствени средства, биопродукти, инструменти, използвани във ветеринарната практика. През 2014 г е допълнена с постоянната изложба „История на изкуственото осеменяване“.

Експозиция “Пчеларство” е създадена през 2002 г. и представя пчеларството като обичаен поминък на населението по българските земи. Дава представа за произхода, биологията и болестите на медоносната пчела, примитивната и съвременна технология на отглеждане и получаване на мед и пчелни продукти, приложението им в медицината и козметичната индустрия. Показана е ролята на Българската пчеларска организация, създадена през 1899 г., за модернизацията на пчеларството у нас.

Експозиция “Растениевъдство” е създадена през 1996 г. Тя има  образователно - познавателен характер и представя историята на българското растениевъдство. Включва разделите: възникване на земеделието по българските земи; видове почви;
зърнено - житни култури; фуражни и зърнено - бобови култури; история на градинарството; тютюнопроизводство; лозарство и винарство; история на маслодайната роза.

Националният земеделски музей провежда и образователна програма за деца от предучилищна и начално - училищна възраст на тема „Кой ни храни и облича”. В рамките на занятието, чрез съобразена с възрастта беседа,  децата  имат възможност да се докоснат до различните видове домашни животни, влакнодайни, зърнени и други растения , както и продуктите от тях. В края на всяко занимание се предвиждат занимателни игри.
Мирослав Балчев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика