Начало >Добруджа >Общество

Историята на селското стопанство, от древността до наши дни, представя Националният земеделски музей (ВИДЕО)

26.01.2021 г. 16:41:52 ч.
/
Историята на селското стопанство, от древността до наши дни, представя Националният земеделски музей (ВИДЕО)
Селскостопанските традиции у нас от древността до наши дни са представени в залите на Националния земеделски музей в София. Създаден е през 1956 г. към Висшия селскостопански институт, но идеята за обособяването му датира още от първите години след Освобождението. Експертите в музей издирват, събират, съхраняват, опазват и представят паметниците на материалната и духовна култура, отразяваща развитието на земеделието по нашите земи.

Във фондовете на музея се съхраняват голям брой експонати, показващи развитието на различните земеделски отрасли, наука и образование. Притежава богат библиотечен фонд със специализирана литература. Изложбените зали са разположени на повече от 1000 кв.м., посочи за медийна група „Добруджа” директорът на музея Ваня Коцева. В тях са представени тематични експозиции по  „Овцевъдство и козевъдство”, „Птицевъдство”,  „Бубарство”, „Растениевъдство”, „Лозарство и винарство”, „Розопроизводство”, „Зеленчукопроизводство”, „Тютюнопроизводство”, „Пчеларство”, „Ветеринарна медицина”, „История на изкуственото осеменяване”. Има и  специализирана зала за работа с деца „Виж, пипни и запомни”, където се провеждат занятия с подрастващите. Музеят има и филиал в софийското село Локорско, където се намира къщата - музей „Акад. Дончо Костов”.

Експозиция “Овцевъдство и козевъдство” е открита за посещение през 1964 г. и представя овцевъдството и козевъдството като древен поминък на населението по българските земи. Дава сведения за произхода и одомашняването на овцете и козите и тяхното индивидуално развитие. Представя местните породи овце, примитивният начин на отглеждане, получаване и преработка на тяхната продукция и овчарският бит. Показана е и уникална колекция краниологични и остеологични материали от домашни животни.

Експозиция “Ветеринарна медицина” е създадена през 2004 г. Представя началото и развитието на ветеринарната служба в България. Показана е частична възстановка на ветеринарна аптека от началото на ХХ в.: стари лекарствени средства, биопродукти, инструменти, използвани във ветеринарната практика. През 2014 г е допълнена с постоянната изложба „История на изкуственото осеменяване“.

Експозиция “Пчеларство” е създадена през 2002 г. и представя пчеларството като обичаен поминък на населението по българските земи. Дава представа за произхода, биологията и болестите на медоносната пчела, примитивната и съвременна технология на отглеждане и получаване на мед и пчелни продукти, приложението им в медицината и козметичната индустрия. Показана е ролята на Българската пчеларска организация, създадена през 1899 г., за модернизацията на пчеларството у нас.

Експозиция “Растениевъдство” е създадена през 1996 г. Тя има  образователно - познавателен характер и представя историята на българското растениевъдство. Включва разделите: възникване на земеделието по българските земи; видове почви;
зърнено - житни култури; фуражни и зърнено - бобови култури; история на градинарството; тютюнопроизводство; лозарство и винарство; история на маслодайната роза.

Националният земеделски музей провежда и образователна програма за деца от предучилищна и начално - училищна възраст на тема „Кой ни храни и облича”. В рамките на занятието, чрез съобразена с възрастта беседа,  децата  имат възможност да се докоснат до различните видове домашни животни, влакнодайни, зърнени и други растения , както и продуктите от тях. В края на всяко занимание се предвиждат занимателни игри.
Мирослав Балчев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 23 април
Времето на 23 април
Съобщение за изплащане на възнагражденията на секционните комисии в Добрич
Съобщение за изплащане на възнагражденията на секционните комисии в Добрич
Отец Петър: В Страстната седмица всички да помислим за греховете си! (ВИДЕО)
Отец Петър: В Страстната седмица всички да помислим за греховете си! (ВИДЕО)
В деня на Земята на Фермерски пазар: Земята е наш дом (ВИДЕО)
В деня на Земята на Фермерски пазар: Земята е наш дом (ВИДЕО)Яндекс.Метрика