Начало >Добруджа >Общество

IT експерт определи кибератаката срещу НАП като най-голямата дигитална катастрофа за България

17.07.2019 г. 14:45:58 ч.
/
IT експерт определи кибератаката срещу НАП като най-голямата дигитална катастрофа за България
Обявеното днес залавяне на 20-годишен младеж не изглежда особено достоверно. Това коментира за радио „Добруджа” софтуерният специалист Иво Мирчев.  Странно е, че човек който има способностите да хакне базата на НАП, няма възможност да се прикрие и е оставил следи, за да бъде проследен от ГДБОП, коментира Мирчев. Според него има нещо притеснително в този случай. IT експертът припомни, че във вчерашното писмо до медиите, хакерът  казва, че информацията е източвана от 9 години. Едва ли този 20-годишен младеж, на 11 години е имал техническите познания да източва информация от базата на НАП, коментира Мирчев.
По думите по-важният въпрос е защо изобщо е имало такива дупки в сигурността на НАП. Такива има и в други държавни институции. Това са проблеми, за които ние от години предупреждаваме, посочи Мирчев. По думите му обществените поръчки се печелят от едни и същи фирми в областта на IT и се получава затворен кръг. Същите тези фирми като си платят парите за подкупи, не им остават достатъчно, за да задържат качествени програмисти, от което страда качеството на предлагания от тях продукт. От това страда защитата и самата работа на услугата, която предлага държавната администрация. В крайна сметка потърпевши сме всички ние, които ползваме тези услуги, посочи Мирчев. Той призна, че се е надявал държавата да си е взела поука след „миналогодишното фиаско с Търговския регистър”.  
Мирчев определи случилото се сега като най-голямата дигитална катастрофа за момента в България. Той съобщи, че цяла нощ неговият екип се е занимавал с оценка на щетите от кибератаката. Той сподели, че сред изтеклите данни, има над 5,2 млн. ЕГН-та, много чувствителна информация като граждански договори, електронни подписи, за кредити на граждани, за данните на българите, които получават пенсии в чужбина, пълните данни на служителите на НАП със заеманите от тях позиции и техните координати, живеещите в чужбина българи, отказали се от здравно осигуряване и др. Това е само една малка част от данните, посочи Мирчев, като подчерта, че данните са изключително актуални – има данни от 2007 до юли 2019 година. Експертът е категоричен, че това е заплаха за националната сигурност.  Проблемът е изключително сериозен, колкото и властта да се опитва да ни обясни, че само 3% от данните на НАП са изтекли. Опасно е, ако тази информация попадне в ръцете на хора, които искат да се възползват от нея, подчерта специалистът.
Той определи като несериозни твърденията за руска връзка заради решението на българското правителство за покупката на самолети от САЩ. 

Коментирайте
Подобни новини
„ДоброЖънци” с тържество за своя трети рожден ден
„ДоброЖънци” с тържество за своя трети рожден ден
Обучителен семинар ще включва тази година Борсата за семена и посадъчен материал
Обучителен семинар ще включва тази година Борсата за семена и посадъчен материал
Ръст на нощувките през ноември в област Добрич, сравнение с година по-рано
Ръст на нощувките през ноември в област Добрич, сравнение с година по-рано
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Ботсвана - земя на слонове, диаманти и бушмени (ВИДЕО)
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Ботсвана - земя на слонове, диаманти и бушмени (ВИДЕО)Яндекс.Метрика