Италианският парламент ще гласува орязване броя на депутатите с 345

08.10.2019 г. 09:50:16 ч.
/
Италианският парламент ще гласува орязване броя на депутатите с 345
Италианският парламент ще гласува днес за намаляване на броя на законодателите на страната, ход, свързан с реформата на избирателното законодателство, за която лявото правителство се надява да помогне крайната десница да остане извън властта.
Намаляването на броя на депутатите и сенаторите в Италия с 345 беше водещо обещание на антиелитарното Движение 5 звезди (Д5З), което управлява в коалиция с лявоцентристите на страната и обеща на избирателите, че ще се справи с политическата елитарност и разточителните разходи.
В момента Италия има втория най-голям брой депутати в ЕС след Великобритания - 630 избрани представители в долната камара и 315 в Сената.
Конституционната реформа, която вероятно ще бъде подложена на всенароден референдум през следващите месеци, ще намали броя на депутатите до 400, а сенаторите до 200 в следващия законодателен орган, с очаквано тази стъпка до доведе до спестяване от около 100 милиона евро годишно.
"Това е добре балансирана реформа с отличен профил", заяви юридическият експерт Гуидо Непи Модона пред Il Fatto Quotidiano в понеделник.
Намален брой депутати ще "накара партиите да се грижат особено при избора на кандидати", каза той.
Критици на идеята предупредиха, че съкращаването може да повлияе на представителството на населението и да увеличи влиянието на лобистите върху управляващите институции - всичко това в името на минимални икономии, които ще имат малък ефект върху натоварения с дългове баланс на Италия.
Това е осмият опит на страната да съкрати броя на депутатите си от 1983 г. насам, според уебсайта Open News.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Япония отмени извънредното положение
Япония отмени извънредното положение
25 май - Световен ден на виното
25 май - Световен ден на виното
Испания ще контролира плажовете с датчици
Испания ще контролира плажовете с датчици
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“Яндекс.Метрика