Италия и Франция с повече ваксинирани въпреки протести за здравния Covid пропуск

01.08.2021 г. 14:21:14 ч.
/
Италия и Франция с повече ваксинирани въпреки протести за здравния Covid пропуск
Викове "Свобода" отекнаха по улиците и площадите на Италия и Франция, докато хиляди изразяват своето противопоставяне на плановете да се изискват ваксинационни карти за нормални социални дейности, като вечеря на закрито в ресторанти, посещение на музеи или посещение на спортни събития на стадиони, съобщават АП и "Франс 24".
За лидерите на двете страни, "Зелен пропуск" в Италия и "Здравен пропуск" във Франция, са необходими за увеличаване на ваксинацията. 
И всъщност изискването работи, като новите ваксинации процъфтяват и в двете страни.
Все пак има джобове на съпротива от страна на тези, които смятат това за нарушаване на гражданските свободи или имат притеснения относно безопасността на ваксините. Около 80 000 души протестираха в градовете в Италия миналия уикенд, докато хиляди протестираха в Париж през последните три уикенда, като се сблъскваха и с полицията.
Европейските държави като цяло постигат напредък в своите ваксинации през последните месеци, със или без стимули. Нито една държава не е направила ваксинациите задължителни за гражданите.
Дания е пионер във ваксинационните паспорти и среща малка съпротива.
Белгия ще изисква сертификат за ваксина, за да присъствате на събития на открито с повече от 1500 души до средата на август и на закрити събития от септември.
Германия и Великобритания досега се съпротивляваха на всеобхватен подход, а ваксинациите са толкова популярни в Испания, че стимулите не се считат за необходими.
Във Франция и Италия демонстрациите срещу ваксинационните пропуски или ограниченията срещу коронавируса като цяло събират иначе малко вероятни съюзници, често от политическите крайности. Те включват крайнодесни партии, хора, които са срещу ваксините и тези, които се страхуват от тях.
Мнозина казват, че изискванията за здравен/зелен/ваксинационен пропуск са източник на неравенство, което допълнително ще раздели обществото, и правят исторически паралели.
"Създаваме голямо неравенство между гражданите", каза един протестиращ във Верона, който се представи само като Симоне, защото каза, че се страхува за прехраната си. "Ще имаме граждани първа класа, които имат достъп до обществени услуги, театър, социален живот и граждани от втора класа, които не могат. Това нещо доведе до апартейда и Холокоста." 
Някои протестиращи в Италия и Франция носят жълти звезди на Давид, като тези, които нацистите изискват евреите да носят по време на Втората световна война.
Оцелелите от Холокоста се противопоставят и критикуват сравнението, като изкривяване на историята.
"Те са луди, жестове с лош вкус, които граничат с невежество", коментира Лилиана Сегре, 90-годишна оцеляла от Холокоста и доживотен италиански сенатор. "Това е невероятен период на невежество, на насилие, което вече дори не се крие, което е узряло за тези изкривявания."

Подобни сравнения по време на протестите във Великобритания бяха широко осъдени. Един от най-изявените активисти срещу локдауна, Пиърс Корбин, брат на бившия лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, бе арестуван по-рано тази година, след като разпространи листовка със сравнение на коронавирус ограниченията с концентрационния лагер Аушвиц.

Френският здравен пропуск се изисква в музеи, киносалони и туристически обекти и влиза в сила за ресторанти и влакове на 9 август. За да го получат, хората трябва да бъдат напълно ваксинирани, да имат скорошен отрицателен тест или доказателство, че наскоро са се възстановили COVID-19.
 
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Белгийските военни са използвали емотикона за усмивка, за да различат хората, които ще евакуират от Кабул
Белгийските военни са използвали емотикона за усмивка, за да различат хората, които ще евакуират от Кабул
Зоологически градини в САЩ започват да ваксинират животни срещу коронавирус
Зоологически градини в САЩ започват да ваксинират животни срещу коронавирус
Румъния започва прилагането на трета доза за всички ваксинирани
Румъния започва прилагането на трета доза за всички ваксинирани
Опасения от предколеден хаос в магазините на Острова
Опасения от предколеден хаос в магазините на ОстроваЯндекс.Метрика