Юнкер: Има риск за Брекзит без сделка

20.04.2019 г. 12:17:28 ч.
/
Юнкер: Има риск за Брекзит без сделка
Все още има опасност Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка, заяви председателят на Европейската комисия в събота, като призова Лондон да се възползва от 6-месечната отсрочка, за да работи над детайлите на развода с Брюксел, предава Reuters, цитирани от "Фокус". 

Юнкер даде пространно интервю пред германската медийна група Funke една седмица след като европейските лидер дадоха на Великобритания поредна отсрочка за Brexit. „Никой не знае как ще завърши Брекзит. Това създава несигурност. Все още има страхове, че ще има твърд Брекзит без никакви договорки при излизането“, заяви той, визирайки дългосрочните негативни последици за европейската икономика. Въпреки че удължаването до 31 октомври не предлага никаква яснота за това, кога и дори дали, ще се състои Брекзит, Лондон трябва да използва времето умно, смята председателят на ЕК.

„Надявам се, че британците ще се възползват от това време и няма отново да го пропилеят. Не можем да продължим да правим отсрочки безкрайно. Най-доброто решение за британците ще е да приемат Споразумението за оттегляне по време на допълнителния срок, който бе договорен“, заяви Юнкер. Но Споразумението за оттегляне, договорено от премиера Тереза Мей с Брюксел, бе отхвърлено три пъти от британския парламент. Председателят на ЕК трябва да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на Г-20 в Осака през юни и предвиди , че предстои „оживена дискусия“. „Последният разговор продължи 6 часа и е добре, че вие не бяхте там“, разкри Юнкер, визирайки повишаването на тона по време на последния му разговор с Тръмп. През последните няколко месеца търговските отношения между САЩ и ЕС се влошиха сериозно заради наложените от Вашингтон мита и заплахите за нови. Попитан дали са възможни нови наказателни тарифи преди срещата на Г-20, Юнкер призова за търпение.

Снимка:AFP
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Висшият съд в Белград пак отложи делото за екстрадиция на Цветан Василев
Висшият съд в Белград пак отложи делото за екстрадиция на Цветан Василев
От 1 юни Румъния сваля блокадата на границите си за сухопътния транспорт
От 1 юни Румъния сваля блокадата на границите си за сухопътния транспорт
Тръмп ограничи с указ защитата на социалните мрежи
Тръмп ограничи с указ защитата на социалните мрежи
Турция обяви 20 кв. км край границата с България за забранена военна зона
Турция обяви 20 кв. км край границата с България за забранена военна зонаЯндекс.Метрика