Юнкер: Тръмп няма да наложи мита на европейските автомобили

08.11.2019 г. 09:27:10 ч.
/
Юнкер: Тръмп няма да наложи мита на европейските автомобили
Досегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в петък, че вярва, че САЩ няма да налагат нови мита за вносни европейски автомобили в следващите дни.
Администрацията на президента Доналд Тръмп заплашва от миналата година да наложи мита върху вноса на автомобили, за да защити американския сектор за производство на автомобили, символ на американското производство.
След като отложи подобни мерки през май, Тръмп трябва да реши до средата на ноември дали да наложи допълнителните мита за автомобили, построени в страни от ЕС - стъпка, от която особено се страхува големите германски автомобилни производители.
Но в интервю за германски вестник Юнкер заяви, че е "напълно информиран" по въпроса и че Тръмп "няма да го направи".
"Тръмп ще критикува малко, но няма да има мита за коли", каза той, публикуван в петък в „Зюддойче цайтунг“.
Ако обаче бъдат наложени мита, , това ще отбележи поредния етап на ескалация на търговския конфликт между Брюксел и Вашингтон, идващ само седмици след като САЩ наложиха нови наказателни мита върху европейските продукти на стойност 7,5 милиарда долара.
Това се случи в средата на октомври, четири дни след като Световната търговска организация (СТО) даде на Вашингтон зелена светлина да предприеме ответни търговски мерки срещу ЕС заради субсидиите на Брюксел за европейския космически гигант „Еърбъс“.
Съединените щати също наложиха повишени мита през миналата година за стоманени и алуминиеви изделия, произведени от ЕС.
На 3 ноември американският министър на търговията Уилбър Рос предположи, че на Вашингтон може да не се налага да налага нови мита върху вноса на автомобили.
"Имахме много добри разговори с нашите европейски приятели, с нашите японски приятели, с нашите южнокорейски приятели", каза Рос./БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара
Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара
Меркел отказа участие в Г-7 във Вашингтон
Меркел отказа участие в Г-7 във Вашингтон
Ракета на “Спейс Екс” експлодира по време на тест в Тексас
Ракета на “Спейс Екс” експлодира по време на тест в Тексас
Застреляха 19-годишен протестиращ в Детройт
Застреляха 19-годишен протестиращ в ДетройтЯндекс.Метрика