Иво Папазов: Добрите музиканти си пасват навсякъде - и в класика, и в балканска, и в народна музика

07.06.2019 г. 10:40:49 ч.
/
Иво Папазов: Добрите музиканти си пасват навсякъде - и в класика, и в балканска, и в народна музика
Иво Папазов – Ибряма се присъединява към участниците в спектакъла „Балканска рапсодия“, който ще гостува в Добрич на 11 юни. Събитието, което представя музиката на балканските народи, ще бъде от 20.00 часа в Летния театър.
Музика на балканските народи, написана от Димо Дешев, разказана от артисти от ДКТ "Иван Радоев“, изсвирена от VIVO MONTANA и Плевенска филхармония, под диригентството на Деян Павлов... Публиката ще се забавлява с „Хоро стакато”, „Ръченица” от Петко Стайнов, „Месечина” на Брегович, „Дунавско хоро” на Дико Илиев, „Пайдушко хоро” от Петко Стайнов.

 
- Защо приехте да се включите в концерта „Балканска рапсодия“?
Крайно време е и нашата музика да влезе в Симфоничния оркестър. Това е джаз, класика - защо да не покажем най-сетне красотата и на нашата музика заедно с другата. Редно е да покажем първо на нашите хора - на българите, какво сме направили. Това ще бъде един страхотен спектакъл. Идва оркестър с много добри музиканти, каквито са от VIVO MONTANA. Ще участват още Нешко Нешев, Васил Венев. И ще направим всичко, което има в народната музика.
- Какво да разбираме под балканска музика? Свирил ли сте с Плевенската филхармония?
Освен сръбска и българска музика, ще има румънска, турска и албанска. За първи път ще свиря с Плевенската филхармония, но аз съм като дялан камък. Ще се получи и с тях. Те са перфектни музиканти и веднага, след една репетиция, ще сме готови. Нашите работи също са аранжирани и са направени както трябва.
- Ходил сте по цял свят, а в Добрич идвал ли сте?
Моята младост мина в Добрич. Свирил съм по сватби и сборове. Имах и приятели в Добрич, но, за съжаление, вече са навън. Аз се върнах преди дни от Брюксел и Гент. За съжаление, половината мои приятели са там вече. Ние сватбите вече не можем да ги свирим в България. Викат ни там - в чужбина. Свирим на сватби и балове.
- Къде Ви посрещат най-радушно?
Навсякъде ме посрещат радушно - не само в България, а и англичани, и французи. Балканската музика се посреща навсякъде еднакво.
- Започвате да свирите още като дете. Кой Ви насочи към кларинета?
Мен да ме насочи някой? Без да искаш, ставаш музикант. В обкръжението всички са музиканти - дядовци, прадядовци, бащи, братовчеди, чичовци, вуйчовци, комшиите… Няма къде да идеш, такова е обкръжението. Гледаш от другите и свириш.
- Вие, можете ли да запалите малки деца да хванат кларинета?
Аз съм ги запалил вече. Цяла България съм запалил и всички започнаха да свирят - малки и големи. Следват моята музика. Още през 1989 година имах по телевизията открит урок с бъдещи малки кларинетисти. Кеворк Кеворкян беше ми направил едно предаване като открит урок. Спряха го, не знам защо. Беше много хубава идея. Имаше музиканти, които станаха много популярни.
- Първият Ви албум е озаглавен „Пътуването на Орфей“. След него колко издадохте?
Много са! “Балканология“ идва след него, „Панаир“, „Музиката на моя род“. Правил съм албуми с чужденци, поне десетина имам вече. Аз правя албуми не за еднодневки, а за да останат в историята. Имам проекти с Йълдъз Ибрахимова. Работихме с Разградската филхармония заедно с нея. Към септември мислим да вкараме и този проект с Плевенската филхармония. Като човек, създал балканската музика, с всички си пасвам. Тръгваме и правим концерти. Всичко е точно и с VIVO MONTANA. Добрите музиканти си пасват навсякъде - и в класика, и в балканска музика, и в народна музика.
- Това, че имате звание „Доктор хонорис кауза“ от 2005 година, носи ли Ви удовлетворение?
Аз съм много скромен човек. От десет години съм академик на БАН. Някъде да сте чували да се хваля? Тези истории обаче не ме вълнуват. Може да си доктор и академик и нищо да не можеш да правиш.
- Какво сте подготвил за концерта в Добрич?
Тайна е. Трябва да се дойде, да се види и да се чуе. Аз съм импровизатор и не мога да определя какво ще свиря. Темата е една, импровизациите - други. В Добрич ще е едно, в Каварна -друго. Затова ме обичат хората. Ако искат да се веселят, да им стане хубаво - да дойдат на този прекрасен концерт. Това ще е съвсем различен концерт, не е гюрултия. Да дойдат, пък после ще правим коментар.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика