Начало >Добруджа >Култура

Излезе монография на Христо Боев, посветена на 80 години от връщането на Добруджа в пределите на България

27.11.2020 г. 12:41:55 ч.
/
Излезе монография на Христо Боев, посветена на 80 години от връщането на Добруджа в пределите на България
Излезе от печат монографията на Христо Боев „Различната Добруджа в литературата между войните“ (Изд. „Нордиан“, 2020). Книгата разглежда важен аспект от периода на румънското владение на Южна Добруджа, а именно начина, по който тя присъства в румънската литература (художествена и публицистична) между войните. Монографията прави сравнителен анализ между текстовете на румънските писатели и изобразената от Йовков Добруджа. Като по този начин тя представлява и нов прочит на Йовковите текстове. От следващата седмица книгата ще бъде налична по книжарниците, а скоро и в електронен вариант в издателството на ШУ „Епископ Константин Преславски“.
Рецензент на книгата е доц. д-р Юрий Проданов, а научен редактор проф. д-р Петър Стоянович.

За книгата:
"Йовков е български автор, към когото съм се завръщал неведнъж поради неуловимата магия, извираща от творбите му. Негови съвременници, писали за Добруджа, са и румънските писатели, които ще разгледам тук: Чела Серги, Антон Холбан, Михаил Себастиан, Еманоил Букуца, Джордже Топърчяну и Реджина Мария, като ще коментирам и написаното за Добруджа от виден румънски историк, Лучан Бойа. Докосването им до този магически край е било маркиращо и така те създават някои от най-добрите си творби. Добруджа, в която живея от над 10 години вече, и близостта й до Румъния, ми дадоха възможност не само да науча румънски, да открия тези румънски автори, но и да установя техните впечатления и усещания от един нов чуден свят, впечатления, които не са ми чужди и на мен. Предмет на настоящия труд е критическият прочит на тези два свята – техният и на Йовков, в мой опит да представя тези светове и на другите."
                                                                                                                                                                                                                      Автора
"Метафоричното разбиране на Балканите като малък езиков Вавилон идва от факта, че на ограничено пространство в съседство съществуват езици от четири езикови семейства (романски, тюркски, гръцки и славянски). Хората, говорещи тези езици, са близки в пространствен аспект и отчайващо далечни в познаването на съседа. Книгата на Христо Боев е вълнуващо преживяване – респектиращ опит за преодоляването на тази непростима отдалеченост спрямо „близкият непознат“ на другия бряг на Дунав."
                                                                                                                                                                                                                Юрий Проданов
 

"Изследването на Христо Боев „Различната Добруджа в литературата между войните“ е успешен опит да помогнем на незарастващата рана на незнанието в цял период от българското държавно и духовно съществуване. В съвременната ни наука, често попадаща в плен на изолационната патриотичност, подобни монографии са живително средство да изучим себе си чрез познанието за другия. Предлаганата книга е отлично четиво и за публика, която няма дълбоки познания за авторите и текстовете на румънската литература, защото интердисциплинарните изследвания на Боев успешно и интересно ги надхвърлят."
                                                                                                                                                                                                                Петър Стоянович

 

Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш в Добрич за периода 18 - 24 януари
Културен афиш в Добрич за периода 18 - 24 януари
Школите по изкуства в Добрич излизат на протест, настояват за отваряне на залите (ВИДЕО)
Школите по изкуства в Добрич излизат на протест, настояват за отваряне на залите (ВИДЕО)
Културен афиш на община Добрич за времето от 11 до 17 януари
Културен афиш на община Добрич за времето от 11 до 17 януари
Филип Пителов - първият посетител в музея в Добрич днес
Филип Пителов - първият посетител в музея в Добрич днесЯндекс.Метрика