Начало >Добруджа >Култура

Излезе новият роман на Дияна Боева

01.12.2020 г. 14:24:58 ч.
/
Излезе новият роман на Дияна Боева
От печат излезе романът на Дияна Боева „Невинни“ (Изд. „Ерго“, Сф.), който е продължение на „Писма за оригами“ и ни пренася в 90-те на миналия век: произтичащите от Лукановата зима мракобесни времена. Отново се срещаме със запомнящите се персонажи… Романът ни внушава края на една епоха и предстоящите пълни с неизвестност времена – дотолкова, доколкото още не са претворени от авторката в евентуално продължение до трилогия или дори тетралогия. А иначе настоящето в книгата е само привидно спокойно… Похвално е, казва един от двамата редактори, че Дияна оставя политическото под сурдинка, не набляга на тази „голяма картина“ – понеже българската история е по-скоро патологична.
До дни книгата ще бъде по книжарниците, включително и онлайн.
 
За книгата:
„-Какво ще правим, Ирена? – едва промълви Александър. – Oбвиняват ме за съучастничество в престъпления в лагера Р. Извършителят бил неизвестен...“
Максимумът за истината... какво ще правим – вие, всички – когато ме обвиняват мен. И с това приключваме... 30 години така приключваме, ние, българите... сънят продължава благополучно. Това е диагноза, тъжна констатация. Символично, разузнавачът от непрочетен роман умира от рак – и така мимоходом се отървава от съучастничество в престъпления на неизвестен извършител. А всички останали – от търсене на истината. Българското население носи тумора си в сън... може би затова е пълно с гледачки и баячки... вместо лек, търсим късмет. Може и да ни се размине, да се случи чудо.
А сънят продължава... нашият паралитичен български сън. Страх ме е от възможна трилогия... следващата метастаза. Похвално е, че Дияна Боева оставя политическото под сурдинка, не набляга на тази „голяма картина“ – понеже българската история е по-скоро патологична.“
 
Веселин Веселинов, Канада


Дияна Боева е родена в гр. Добрич. Завършила е българска филология. Преподава български език и литература в ЕГ „Гео Милев“ - Добрич, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни всекидневници, както и в литературни издания и сборници. През 2016 г. излиза първият й роман „Писма за оригами“ (изд. „Ерго“, Сф.). „Невинни“ (изд. „Ерго“, 2020) е вторият й роман.

Коментирайте
Подобни новини
РБ „Дора Габе” представя романа „Извън обхват” на Евгени Черепов
РБ „Дора Габе” представя романа „Извън обхват” на Евгени Черепов
Иван Янъков ще дирижира концерт на Български камерен оркестър - Добрич
Иван Янъков ще дирижира концерт на Български камерен оркестър - Добрич
Симона Тодорова от Студио за вокално обучение „Зонели“ спечели  призови места в конкурс в Париж
Симона Тодорова от Студио за вокално обучение „Зонели“ спечели призови места в конкурс в Париж
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май



Яндекс.Метрика