Начало >Добруджа >Култура

Изложба живопис, куклено представление и мюзикъл в афиша на „ВИА ПОНТИКА” днес

11.09.2013 г. 15:53:00 ч.
/ ИА Добруджа
Изложба живопис, куклено представление и мюзикъл в афиша на „ВИА ПОНТИКА” днес
11 септември ще остане в културния календар на Белия град за 2013 г. с едно изключително събитие – премиерата на мюзикъла „Парижката света Богородица", акцент в програмата на Международния фестивал на младите в изкуството „ВИА ПОНТИКА". Музикалният спектакъл, който вчера бе представен в хотел „Фламинго Гранд" в курортния комплекс „Албена", днес в 19 часа ще огласи православния храм „Св. св. Константин и Елена" в Балчик. Акустиката тук е невероятна, атмосферата в Белия град също. Радваме се, че имаме възможност да представим това събитие в музикалния живот на България в рамките на младежкия форум, иницииран от братята Веселин и Красимир Ранкови, споделя музикалният ръководител доц.Данко Йорданов. Правим нещо уникално и за пръв път в нашата страна. Мюзикълът "Парижката света Богородица" е и първият съвместен проект на две академии - НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". 22-ма са студентите от НАТФИЗ, които тази вечер ще имат общо 38 индивидуални и хорови изпълнения. Ангажирал съм се с преаранжирането на вокалните и хоровите партии, тъй като е необходимо те да бъдат адаптирани за певческите възможности на студентите от НАТФИЗ, сподели доц. Йорданов. Съвместно с актьорите от театралната академия „Кръстьо Сарафов" в мюзикъла ще пеят и четирима изпълнители от Киев, с които доц. Йорданов е работил през август при реализация на музикален проект в Русия. През декември при представянето на мюзикъла „Парижката света Богородица" в София е предвидено участие и на инструменталисти от Националната музикална академия. Създаден по романа на Виктор Юго, стихове на Люк Пламондон и музика на Рикардо Кочанте, мюзикълът е представен за първи път в Париж през 1998 г. Има различни версии в Испания, Италия, Корея, Япония.
Фестивалният афиш днес включва още една проява на възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов". В 18 часа в хотел „Фламинго гранд" в Албена ще започне кукленият спектакъл по английска народна приказка „Двете принцеси". Режисурата е на проф. Славчо Маленов, сценографията и куклите – на проф. Васил Рокоманов, а музиката – на Мален Маленов. Приказната история ще разкажат студентите Ася Атанасова, Радостина Кожухарова и Светослав Тихолов – специалност "Актьорство за куклен театър", с ръководител проф. Румен Рачев.
В същия начален час в Художествената галерия в Балчик ще бъде открита изложба живопис на студенти от Националната художествена академия в София и Факултета за приложни изкуства в Белград – Сърбия. В продължение на седмица те работиха в Двореца в Балчик под ръководството на гл.ас. Кирил Божков, гл.ас. Селма Джулизаревич и проф. Бранимир Каранович. Тази вечер посетителите на изложбата ще имат възможност да разгледат живописните платна, създадени в дните на шестото издание на международния фестивал „ВИА ПОНТИКА".


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш в дните от 30 ноември до 6 декември
Културен афиш в дните от 30 ноември до 6 декември
Излезе монография на Христо Боев, посветена на 80 години от връщането на Добруджа в пределите на България
Излезе монография на Христо Боев, посветена на 80 години от връщането на Добруджа в пределите на България
Националната ученическа конференция „80 години от възвръщането на Йовкова Добруджа към майка България“ ще се проведе дистанционно
Националната ученическа конференция „80 години от възвръщането на Йовкова Добруджа към майка България“ ще се проведе дистанционно
Плевенската филхармония ще гостува в Добрич на 8 декември
Плевенската филхармония ще гостува в Добрич на 8 декемвриЯндекс.Метрика