Начало >Добруджа >Култура

Изложба живопис, куклено представление и мюзикъл в афиша на „ВИА ПОНТИКА” днес

11.09.2013 г. 15:53:00 ч.
/ ИА Добруджа
Изложба живопис, куклено представление и мюзикъл в афиша на „ВИА ПОНТИКА” днес
11 септември ще остане в културния календар на Белия град за 2013 г. с едно изключително събитие – премиерата на мюзикъла „Парижката света Богородица", акцент в програмата на Международния фестивал на младите в изкуството „ВИА ПОНТИКА". Музикалният спектакъл, който вчера бе представен в хотел „Фламинго Гранд" в курортния комплекс „Албена", днес в 19 часа ще огласи православния храм „Св. св. Константин и Елена" в Балчик. Акустиката тук е невероятна, атмосферата в Белия град също. Радваме се, че имаме възможност да представим това събитие в музикалния живот на България в рамките на младежкия форум, иницииран от братята Веселин и Красимир Ранкови, споделя музикалният ръководител доц.Данко Йорданов. Правим нещо уникално и за пръв път в нашата страна. Мюзикълът "Парижката света Богородица" е и първият съвместен проект на две академии - НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". 22-ма са студентите от НАТФИЗ, които тази вечер ще имат общо 38 индивидуални и хорови изпълнения. Ангажирал съм се с преаранжирането на вокалните и хоровите партии, тъй като е необходимо те да бъдат адаптирани за певческите възможности на студентите от НАТФИЗ, сподели доц. Йорданов. Съвместно с актьорите от театралната академия „Кръстьо Сарафов" в мюзикъла ще пеят и четирима изпълнители от Киев, с които доц. Йорданов е работил през август при реализация на музикален проект в Русия. През декември при представянето на мюзикъла „Парижката света Богородица" в София е предвидено участие и на инструменталисти от Националната музикална академия. Създаден по романа на Виктор Юго, стихове на Люк Пламондон и музика на Рикардо Кочанте, мюзикълът е представен за първи път в Париж през 1998 г. Има различни версии в Испания, Италия, Корея, Япония.
Фестивалният афиш днес включва още една проява на възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов". В 18 часа в хотел „Фламинго гранд" в Албена ще започне кукленият спектакъл по английска народна приказка „Двете принцеси". Режисурата е на проф. Славчо Маленов, сценографията и куклите – на проф. Васил Рокоманов, а музиката – на Мален Маленов. Приказната история ще разкажат студентите Ася Атанасова, Радостина Кожухарова и Светослав Тихолов – специалност "Актьорство за куклен театър", с ръководител проф. Румен Рачев.
В същия начален час в Художествената галерия в Балчик ще бъде открита изложба живопис на студенти от Националната художествена академия в София и Факултета за приложни изкуства в Белград – Сърбия. В продължение на седмица те работиха в Двореца в Балчик под ръководството на гл.ас. Кирил Божков, гл.ас. Селма Джулизаревич и проф. Бранимир Каранович. Тази вечер посетителите на изложбата ще имат възможност да разгледат живописните платна, създадени в дните на шестото издание на международния фестивал „ВИА ПОНТИКА".


Коментирайте
Подобни новини
Народен театър "Иван Вазов" ще гостува в Добрич с два спектакъла
Народен театър "Иван Вазов" ще гостува в Добрич с два спектакъла
Ръководителят на оркестър „Плам“ Пламен Димитров с майсторски клас в Добрич (ВИДЕО)
Ръководителят на оркестър „Плам“ Пламен Димитров с майсторски клас в Добрич (ВИДЕО)
Днес е концертът на ансамбъл „ПИРИН“
Днес е концертът на ансамбъл „ПИРИН“
Утре в Добрич ще са ансамбъл Пирин със "Старо имане"
Утре в Добрич ще са ансамбъл Пирин със "Старо имане"Яндекс.Метрика