Начало >Добруджа >Култура

Изложба на британски автори ще гостува в добричката галерия

12.08.2019 г. 12:11:08 ч.
/
Изложба на британски автори ще гостува в добричката галерия
На 15 август от 17.30 ч. в Зала 1 на Художествената галерия – Добрич се открива изложба „Съвременно британско изкуство“. Колекцията на „Американска фондация за България“ представя автори от различни поколения на британската поп-арт сцена, допринесли за утвърждаването на високия престиж на поп-арта, постмодерната живопис и графика в Обединеното кралство. От колекцията на фондацията са подбрани 27 оригинални произведения - на сър Питър Блейк, Деймиън Хърст, Браян Ино, Марк Куин и братята Конър, - в които са използвани както графични, така и смесени дигитални и живописни техники.

Постоянно променящият се сър Питър Блейк - живописец и колажист, се прочува с обложката за албума на Бийтълс "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", която и до днес остава най-известната му творба. Интересът към образите от поп-културата е в центъра на цялото му творчество. В края на 50-те години Блейк става един от най-известните британски поп артисти. Неговите картини от това време включват изображения от реклами и развлечения в музикалната зала, често колажирани. За заслугите си към изкуството през 2002 г. Питър Блейк е посветен в рицарско звание. 
 
Теоретикът, шок-концептуалист и натурфилософ Деймиън Хърст е част от групата "Млади британски художници", формирала се като културен феномен след поредица от изложби в изоставени лондонски складове. Ще видим част от прочутите му „Точки“ – едни от най-тиражираните и продавани произведения на съвременен автор. Първите големи структури от цветни точки се появяват още на изложбата "Freeze" (6 август 1988 - 29 септември 1988), версия на творба, изпълнена на ръка две години по-рано и без специфичната геометрична прецизност, която ще отличава всички точкови работи оттук нататък.


Естетът провокатор Марк Куйн работи в областта на скулптурата, инсталацията и живописта. През 1991 г. името му придобива световна известност със скулптурния автопортрет Self, за който използва 4,5 литра от собствената си замразена кръв. Куин работи с различни материали - мрамор, олово и злато, експериментира с лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций, които включва в арт инсталации. Привлечен е от човешкото око и прави серия мащабни снимки на човешки очи под общото заглавие „Ирис“. Става част от движението т. нар. "млади британски художници", въпреки че не е участвал в изложбата Freeze през 1988 г.
 
Създателят на „амбиентния жанр“ Браян Ино е носител на титлата Royal Designer for Industry от Кралската академия на Великобритания. Наред с легендарната си музикална кариера той експериментира и във визуалните изкуства, като създава светлинни инсталации, чрез които „размества границите“. През 2016 г. Ино открива изложба в Лондон и едновременно с нея издава своя студиен албум "Корабът". В своите визуални творби от 2016 г. Ино използва средства, кореспондиращи с абстрактните звуци в музиката на "Корабът". Работите му от 2017 г. са своеобразно продължение на тази тенденция: "Urmia", "Khanka", "Aral", "Taymyr", офорти върху хартия Velin d’Arches.

Творческият тандем Майк Снели и Джеймс Голдинг, придобили популярност като Конър Брадърс, e сред водещите представители на съвременната британска поп-арт сцена. Братята Конър се вдъхновяват от кориците на някогашните любовни романи с лек еротичен привкус, като ги „превеждат“ на съвременен език чрез ироничните си бележки, разкриващи абсурдността на налаганите от тях социални модели.
Те излизат на арт сцената, представяйки се в началото за близнаци от САЩ - Франклин и Брендън, възпитани в общността на псевдохристиянски култ в Америка, наречен "Семейството", През октомври 2014 г. творците признават, че тази история е напълно измислена и зад артистичния псевдоним Конър Брадърс всъщност стоят арт дилърите Майк Снели и Джеймс Голдинг.
Изложбата ще продължи до 5 септември 2019 г.

Коментирайте
Подобни новини
Първо място за Александър Петров и „Рисувах те“ в класацията „Ново 10+2“
Първо място за Александър Петров и „Рисувах те“ в класацията „Ново 10+2“
Нова хардкор пънк група от Варна ще участва на „September Sun”
Нова хардкор пънк група от Варна ще участва на „September Sun”
Литературна среща в Добрич с творчеството на Боян Боев
Литературна среща в Добрич с творчеството на Боян Боев
Културен афиш в Добрич за периода 15 - 21 април
Културен афиш в Добрич за периода 15 - 21 април



Яндекс.Метрика