Начало >Добруджа >Култура

Изложба на британски автори ще гостува в добричката галерия

12.08.2019 г. 12:11:08 ч.
/
Изложба на британски автори ще гостува в добричката галерия
На 15 август от 17.30 ч. в Зала 1 на Художествената галерия – Добрич се открива изложба „Съвременно британско изкуство“. Колекцията на „Американска фондация за България“ представя автори от различни поколения на британската поп-арт сцена, допринесли за утвърждаването на високия престиж на поп-арта, постмодерната живопис и графика в Обединеното кралство. От колекцията на фондацията са подбрани 27 оригинални произведения - на сър Питър Блейк, Деймиън Хърст, Браян Ино, Марк Куин и братята Конър, - в които са използвани както графични, така и смесени дигитални и живописни техники.

Постоянно променящият се сър Питър Блейк - живописец и колажист, се прочува с обложката за албума на Бийтълс "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", която и до днес остава най-известната му творба. Интересът към образите от поп-културата е в центъра на цялото му творчество. В края на 50-те години Блейк става един от най-известните британски поп артисти. Неговите картини от това време включват изображения от реклами и развлечения в музикалната зала, често колажирани. За заслугите си към изкуството през 2002 г. Питър Блейк е посветен в рицарско звание. 
 
Теоретикът, шок-концептуалист и натурфилософ Деймиън Хърст е част от групата "Млади британски художници", формирала се като културен феномен след поредица от изложби в изоставени лондонски складове. Ще видим част от прочутите му „Точки“ – едни от най-тиражираните и продавани произведения на съвременен автор. Първите големи структури от цветни точки се появяват още на изложбата "Freeze" (6 август 1988 - 29 септември 1988), версия на творба, изпълнена на ръка две години по-рано и без специфичната геометрична прецизност, която ще отличава всички точкови работи оттук нататък.


Естетът провокатор Марк Куйн работи в областта на скулптурата, инсталацията и живописта. През 1991 г. името му придобива световна известност със скулптурния автопортрет Self, за който използва 4,5 литра от собствената си замразена кръв. Куин работи с различни материали - мрамор, олово и злато, експериментира с лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций, които включва в арт инсталации. Привлечен е от човешкото око и прави серия мащабни снимки на човешки очи под общото заглавие „Ирис“. Става част от движението т. нар. "млади британски художници", въпреки че не е участвал в изложбата Freeze през 1988 г.
 
Създателят на „амбиентния жанр“ Браян Ино е носител на титлата Royal Designer for Industry от Кралската академия на Великобритания. Наред с легендарната си музикална кариера той експериментира и във визуалните изкуства, като създава светлинни инсталации, чрез които „размества границите“. През 2016 г. Ино открива изложба в Лондон и едновременно с нея издава своя студиен албум "Корабът". В своите визуални творби от 2016 г. Ино използва средства, кореспондиращи с абстрактните звуци в музиката на "Корабът". Работите му от 2017 г. са своеобразно продължение на тази тенденция: "Urmia", "Khanka", "Aral", "Taymyr", офорти върху хартия Velin d’Arches.

Творческият тандем Майк Снели и Джеймс Голдинг, придобили популярност като Конър Брадърс, e сред водещите представители на съвременната британска поп-арт сцена. Братята Конър се вдъхновяват от кориците на някогашните любовни романи с лек еротичен привкус, като ги „превеждат“ на съвременен език чрез ироничните си бележки, разкриващи абсурдността на налаганите от тях социални модели.
Те излизат на арт сцената, представяйки се в началото за близнаци от САЩ - Франклин и Брендън, възпитани в общността на псевдохристиянски култ в Америка, наречен "Семейството", През октомври 2014 г. творците признават, че тази история е напълно измислена и зад артистичния псевдоним Конър Брадърс всъщност стоят арт дилърите Майк Снели и Джеймс Голдинг.
Изложбата ще продължи до 5 септември 2019 г.

Коментирайте
Подобни новини
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
 КУЛТУРЕН АФИШ  19 – 25 август 2019 г.
КУЛТУРЕН АФИШ 19 – 25 август 2019 г.
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в Двореца
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в ДворецаЯндекс.Метрика