Начало >Добруджа >Общество

Изложба „Преселението” и книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа…” представи РБ „Дора Габе“

16.09.2020 г. 11:10:46 ч.
/
Изложба „Преселението” и книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа…” представи РБ „Дора Габе“
Фотодокументална изложба „Преселението” и представяне на книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци” с автор и съставител Илия Кишишев са двете събития днес в Регионална библиотека „Дора Габе“. Те са част от програмата по отбелязването на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.
Изложбата съдържа библиотечни документи – книги, публикации в периодичния печат, много фотографии и документи. Сред тях е книгата „Златна книга за златна Добруджа”, издадена през 1940 г., под редакцията на Христо Цанков-Дерижан.
Любопитна част от експозицията са оригиналните фотографии - ценен документ от историята, запечатали лица и събития, свързани с преселените българи – севернодобруджанци.
Акцент в изложбата е богат личен архив от снимки и документи на фамилията на Христо Минчев от с. Касъм /днес гр. Генерал Тошево/, чифликчия - благодетел за местните българи, дарител и спомоществовател на много инициативи, свързани с развитието на селото преди периода на румънската окупация и след възвръщането на Южна Добруджа.
Интерес представляват и лични документи на семейството на Христо и Мария Минчеви – техни български и румънски паспорти. Включени в изложбата с и вещи на преселения от северна в южна Добруджа Илия Костов Кишишев от с. Росен , община Ген. Тошево. Той е роден през 1884 г. в с. Аджигьол , Тулчанско.
Фотографиите са любезно предоставени от Илия Кишишев – автор на книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”, която ще бъде представена, след откриването на изложбата.
Книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”, с автор и съставител Илия Кишишев, бе представена от директора на РБ „Дора Габе“ Невяна Христова. Сборникът, посветен на паметната годишнина, бе представен след откриването на изложбата във централното фоайе на библиотеката.Коментирайте
Подобни новини
Времето на 28 септември
Времето на 28 септември
Очаква се топъл и сух октомври, декември и януари ще бъдат по-влажни
Очаква се топъл и сух октомври, декември и януари ще бъдат по-влажни
Трима с Ковид-19 са регистрирани в областта
Трима с Ковид-19 са регистрирани в областта
Детски еко празник по повод рестарта на системата за разделно събиране
Детски еко празник по повод рестарта на системата за разделно събиранеЯндекс.Метрика