Начало >Добруджа >Култура

Изложбата "Граници и съдби" отново на вниманието на добричлии (ВИДЕО)

23.09.2021 г. 16:10:26 ч.
/
Изложбата "Граници и съдби" отново на вниманието на добричлии (ВИДЕО)
Изложбата „Граници и съдби – Добруджа 1940“ на Регионален исторически музей – Добрич , ще посреща посетители и в празничния за Добрич 25 септември.Създадена е  по повод 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Тази година когато се навършват 81 години от септемврийските събития, само част от фотосите са подредени във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“.

Богатият снимков материал проследява поредица събития: подписването на Крайовския договор, влизането на българската армия в Южна Добруджа, разказва историкът-фондовик Живко Марков. Показано е и преселването на севернодобруджанци в Южна Добруджа, което става в периода ноември-декември 1940.

Във витрината с реликвите посетителите могат да видят българско знаме, което се е вяло на 25.09.1940 г. в центъра на града, една от хилядите копринени кърпички с които жените от дружество „Майчина грижа“, закичват всички войници, офицери и официални лица. 

Специално място в изложбата е отделено на отразяването на паметното събитие от българската преса. Показани са различни вестници от периода септември-ноември 1940 г., сред които „Зора“, „Утро“, „Варненска поща“, „Черно море“, „Добруджански глас“.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен календар на Добрич за 25-31 октомври
Културен календар на Добрич за 25-31 октомври
Християна Дънкова  ще представя България във  "Voice of Turan" в Казахстан
Християна Дънкова ще представя България във "Voice of Turan" в Казахстан
"Шеги на любовта" по Чехов ще се играе в Добрич
"Шеги на любовта" по Чехов ще се играе в Добрич
Празник за художника е всеки ден в ателието и всяка изложба (ВИДЕО)
Празник за художника е всеки ден в ателието и всяка изложба (ВИДЕО)Яндекс.Метрика