Начало >Добруджа >Култура

Изложбата за Будевска гостува в Народния театър

17.09.2019 г. 15:09:38 ч.
/
Изложбата за Будевска гостува в Народния театър
На 13 септември в Народен театър „Иван Вазов“ беше открита мобилната изложба „Превъплътителката Адриана Будевска“, която в периода април – юни беше уредена в Къщата на София. Изложбата е дело на екипа на Дом-паметник „Йордан Йовков“ и представя седем от емблематичните роли на актрисата.
Гостуването на българската Сара Бернар в Храма на изкуството не е случайно. На 29 ноември 2019 г. се изпълват 120 години от първото излизане на Адриана Будевска на българска сцена и 115 години от дебюта й в Народния театър – две годишнини, които провокират към размисъл както за личността на твореца, така и за живота на сцена, съхранен в черно-белите фотоси и избледнелите впечатления на тогавашната театрална публика за артиста, който – подобно на всички творци на изкуството, създава дивни образи на Красотата, твори ги с цялото си същество, но те траят само миг и за тях времето не е съдник.
С името на Будевска е свързано основаването на творческата трупа на Народния театър, където тя играе от самото му основаване. За рождена дата на най-стария професионален театър у нас се смята 1904 г., когато първата професионална трупа “Сълза и смях” се преименува на Български народен театър.
За по-малко от 25 години Будевска пресъздава с голямо художествено майсторство и дълбоко психологическо проникновение незабравими образи от световната и българската драматургия, подготвя повече от сто роли, които влизат в златния фонд на българския театър. Списъкът с пресъздадените образи е дълъг: Луиза от „Коварство и любов“ на Шилер, Елисавета от „Мария Стюарт“ на Шилер, Вишневска от „Доходно място“ на Островски, Нора от едноименната пиеса на Х. Ибсен, Настя Филиповна от „Идиот“ на Достоевски, баба Матеевица от „Искам да живея“ на Н. Данчов, Берта от „Две съдби“ на Шпажински и др.
Подбраните фотоси в изложбата разкриват възлови моменти от творческото израстване на актрисата, нейното отношение към малките (не)значими детайли – мимика, жест, поза, автентичност, които, по думите на великия Александър Ленски, крият тайната на пленителното театрално изкуство.
Изложбата е разположена в южното фоайе на Първи балкон в Народен театър "Иван Вазов" и може да бъде разгледана до 10 октомври.
След софийските театрални салони, мобилната изложба ще гостува в град Бургас, където се намира ДТ „Адриана Будевска“.

Коментирайте
Подобни новини
Изложба „Добрич в старите картички“ ще бъде открита на 21 февруари в Дом-паметник "Йордан Йовков“
Изложба „Добрич в старите картички“ ще бъде открита на 21 февруари в Дом-паметник "Йордан Йовков“
Обновена и по-достъпна експозиция „Художниците на Добрич“ представя галерията (ВИДЕО)
Обновена и по-достъпна експозиция „Художниците на Добрич“ представя галерията (ВИДЕО)
 Левски в литературата и нови факти от живота му събира изложбата на НЧ"Йовков"
Левски в литературата и нови факти от живота му събира изложбата на НЧ"Йовков"
"Пъстър хоровод" вече 14 години на хорото
"Пъстър хоровод" вече 14 години на хоротоЯндекс.Метрика