Жени Михайлова: Дворецът е любов за цял живот

06.08.2019 г. 16:12:41 ч.
/
Жени Михайлова: Дворецът е любов за цял живот
Директорът на културния институт за страстта и емоциите да създаваш, съхраняваш и съпреживяваш съкровената атмосфера на уникалния енергиен център - КЦ „Двореца” в Балчик, пред Медийна група „Добруджа”.
„Дворецът в Балчик е една от най-големите забележителности на Североизточна България, място, което събира различни култури, различни архитектурни елементи, различни религии и стилове. Той  е място, създадено да акумулира култура от всички сфери - театър, кино, изкуство, поезия, балет, хореография и други.”

 
- Г-жо Михайлова, години наред управлявате Културен център „Двореца”, който привлича множество туристи и  ценители на културата. Как се поддържа този интерес, който непрекъснато нараства?
Дворецът в Балчик е една от най-големите забележителности на Североизточна България, място, което събира различни култури, различни архитектурни елементи, различни религии и стилове. Дворецът е любов за цял живот. Един път посетен, той връща хората в него отново и отново. Има една двойка германски туристи, която вече 40 години се връща в него. Той е забележително място, което трябва да се опазва, реставрира и поддържа. Той е място, което е създадено да акумулира култура – театър, кино, изкуство, поезия, балет, хореография и други. Успяваме да правим това, като развиваме едно послание със 100-годишна история. Според него, това място е създадено, за да развива и вдъхновява културата. Именно тук много артисти се вдъхновяват и създават невероятни шедьоври, които остават за бъдещето и вековете. В Двореца могат да се видят каменни пластики, мраморни пластики, архитектурни елементи, различни видове растения, от които много столетници. Тук са кипарисите, които на архивните снимки на кралицата са много малки, а сега всички виждаме колко са големи. Тук са водните огледала, които завършват на кръст.
- Дворецът е място, което се превръща в сцена на множество прояви - културни, образователни. Какво Ви провокира да обърнете поглед и към темите с образователен характер?
Досега сме наблягали на формата класика, но от тази година се ориентирахме и към образованието. Решихме, че освен насладата и удоволствието, което се приема от публиката, е добре при нас да има и образователни програми. Учене през целия живот е формулата за развитие на човечеството. Имаме такива по история, музика и слово. Те са през цялата година. Радвам се, че в тях се включват училищата по изкуствата, местните начални училища, както и професионално насочени педагози и ученици. Ние можем да кажем, че сме малък център по образование за всички видове изкуства. Ако трябва да акцентирам върху културната програма, то нашата посока е в няколко сфери - музика, изобразително изкуство, визуални изкуства и театър. Тази година имаме редица изложби в три от залите ни. Три зали предлагат възможност за моделиране и представяне на различни видове живопис, графика, акварел и пластики. Това са залата в „Тихото гнездо”, зала „Тунелът”, Каменна зала, която е най-голямата. Тази година сме планирали над 80 събития в различни сфери на изкуството. Сред тях имаме и специални събития, свързани с етнокултурата, като сватби, кръщенета и образователни програми. Имаме и културен туризъм, конферентен туризъм и конгресен, както и технически срещи, които са изнесени извън сезона.
- Сред всички събития, включени в календара Ви, има и традиционни, които се очакват от публиката години наред...
Сред нашите традиционни събития са кинофестивалът, който се провежда през юни, както и фестивалът „Мюзик  Кампус Балчик”.  Друг фестивал, който събира специална публика, е Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”. Хоровият фестивал „Черноморски звуци” винаги стартира оттук. В традиция се превърнаха оперите, балетните гали и мюзикъли на откритата сцена в Двореца, която е на пясъка, между морето и небето. Радваме се да посрещнем публика от различни страни. Има интерес към нашите културни прояви.
 - Публиката… Каква е тя? Кого привличате с тази палитра от прояви?
Има варненска публика, която е традиционен посетител на музикалните ни прояви с класическа насоченост. Има и много редовна публика от Добрич. Най-вярна и традиционна е детската публика, която посещава музикалното шоу на Алфредо Торес.
- Какво предстои тук в следващите дни и месеци?
Това, което бих посочила като скорошно събитие, е джаз концерт с авторска музика на Георги Корназов – тромбон, който живее и твори във Франция. Тази година с него ще се изяви и един квинтет от много известни музиканти. Предстои изложба от мозайка на Страхил Найденов - автор, който твори невероятни неща от мозайка върху дърво и други материали. Картини, създадени с техника ебру, ще представи Антоанета Бебенова. Италиански художници също ще ни гостуват. Те ще бъдат тук в последната седмица на август. Тяхната изложба ще бъде представена в Каменна зала. Очакваме консулът на Италия във Варна да представи тяхната експозиция. Тепърва предстоят и музикалните ни спектакли. Мюзикълът „Чикаго” ще бъде представен за първи път тук, а после и на варненска сцена. На 18 август ще ни гостува Алфредо Торес. На 24 август предстои една интересна образователна програма с преподаване на музика, слово и изобразително изкуство, с участието на едни от най-добрите музиканти - Грациела Панайотова и Мартин Ташков. През септември ще се проведат различни утвърдени фестивали. Някои от тях вече споменах. Сред тях са ”Мюзик Кампус Балчик”, „Виа Понтика”, Етнофестивал. И в края - един чешки пленер, който е традиционен, в който вземат участие деца от Училището по изкуство и стъкло. Те сътворяват различни картини, които по-късно претворяват в стъклени пластики.
Работата по подготовката на културния календар е дело на всички работещи тук. Основна заслуга има организаторът на културните дейности Галя Георгиева. Календарът се приема, преглежда и одобрява от Министерството на културата и е един огромен труд. Най-важна обаче остава духовността. В комерсиалното време, в което живеем, е добре да се отделя и такова за духовна наслада под формата на опера, балет, театър, концерт, който можем да подарим на хората около нас или на децата си. Много важно е да възпитаваме у тях и като цяло у младото поколение интерес и любов към тези форми на култура.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика