Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Деултум - Дебелт - най-старата римска колония у нас (ВИДЕО)

04.06.2020 г. 10:19:22 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Деултум - Дебелт - най-старата римска колония у нас  (ВИДЕО)
Макар и по време на епидемична обстановка продължаваме да пътешестваме виртуално с нашия гид Зорница Рашева. Тя ни повежда към Южното Черноморие, а първата спирка е куполната гробница край Поморие. Гробницата датира от 2-3 в., времето на римската епоха и е една от най-големите по нашите земи. Открита е от братята Шкорпил в края на 19 в. и представлява голямо кръгло помещение с диаметър 12 м и дебела куха колона в средата, до която води дълъг коридор от около 22 метра, който се нарича дромос. Години наред гробницата е била известна на местните жители като Кухата гробница. Според специалистите храмът има архитектура на римски мавзолей (хероон), но по това, че е оформен в могила го свързват еднозначно с траките. Гробницата няма аналог на Балканския полуостров. Известният траколог проф. Александър Фол казва, че това по-скоро е място свързано с предсказания. Така например при определено навлизане на слънчевите лъчи върху олтара се образуват сенки, по които се е гадаело.
В посока на Странджа планина се намира националният археологически резерват Деултум - Дебелт - най-старата римска колония по българските земи. Създадена е да служи на ветераните от Осми Августов легион. Разпростирала се е на огромна площ, а изграждането започва с оформяне на публичните пространства - площада, местния сенат, римските терми, които са основно място за социални контакти. Там преди обяд достъп са имали жените, а следобед - мъжете. Мястото се радва на културен разцвет през различните години и по време на посещението на отделни императори като Септимий Север, в чиято чест местните са построили бронзова статуя. В днешни дни е оцеляла главата, но и три бронзови крака, всичките леви, което значи, че са от различни статуи. През селището е преминавал и граничният вал между България и Византия. Счита се, че районът е тясно свързан с покръстването на българите през 864 г. Има хипотеза, че в тук е покръстен цар Борис Михаил Покръстител, а със сигурност се знае, че оттук е преминала делегацията за покръстване на столицата Плиска.
Продължаваме напред и в с. Долно Ябълково попадаме на Марков камък. Подобни камъни има на няколко места в България, но този е най-висок (8 метра).
На територията на Бургас е разположен комплексът Аква Калиде. Той  е известен  от античността с трите нимфи -изцелителки и дава възможност на гражданите и гостите на Бургас да посетят изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. Тя е действащ музей, чиято експозиция включва всички артефакти, открити на Акве Калиде.
Който не се е докоснал до Бургас, той не се е докоснал до своите мечти, твърдят почитателите на града, чиито антични имена са Пиргос, Бургос,а  оттам идва Бургас (от бург - крепост). Пъстър и многоезичен Бургас е приел за свои жители арменци, турци, гърци, евреи, италианци. Родно място е  на големи творци и модерни събития. В днешно време градът е сред  водещите българските общини по отношение на икономически потенциал с пристанище, международно летище и добре развита наземна инфраструктура.
В новата част на Поморие се намира манастирът "Св.Георги Победоносец". В древността там е имало тракийско светилище. Това е единственият действащ мъжки манастир по черноморското крайбрежие. Античното име Анхиало идва от гръцките анхи (около) и ело (плитко море)и оттам Поморие. Интересна е историята на манастира. Той е създаден от турчин на име Селим бей, който бил болен и се е  заселил там. Присънило му се, че намира лековита вода в имението си и на сутринта наистина намерил мраморен постамент на Св.Георги, под който бликнала вода. Селим бей пил от нея, оздравял, после приел християнството и построил малък параклис, който дал началото на манастира. След като овдовял дарил земите си на манастира и станал първия му игумен. След смъртта си  бил погребан до аязмото. Днес храмът има 20-метрова кула, построена през 1966 г.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ усетиха атмосферата на работа в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ усетиха атмосферата на работа в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)
Най-големите охлюви в света за първи път в Добрич (ВИДЕО)
Най-големите охлюви в света за първи път в Добрич (ВИДЕО)
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Бари – градът, в който има повече Италия, отколкото в Рим (ВИДЕО)
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Бари – градът, в който има повече Италия, отколкото в Рим (ВИДЕО)
Възпитаничка на  ПГТОЛП – Добрич с Първо място в националното състезание по професии
Възпитаничка на ПГТОЛП – Добрич с Първо място в националното състезание по професии



Яндекс.Метрика