Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Мадейра – цветната градина на Португалия (ВИДЕО)

25.11.2021 г. 10:19:28 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Мадейра – цветната градина на Португалия (ВИДЕО)
В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“ продължаваме нашето пътешествие в Португалия. Този път се насочваме към остров Мадейра. Той е много по-близо до северозападна Африка, отколкото до Европа, но въпреки това носи невероятният блясък и история на португалските мореплаватели. Островът е открит през 1418 г. Мадейра на български означава гора. Той е открит от мореплавателите, които при опита си да стигнат до бреговете на Африка, при разразила се буря, се укриват на този остров.
Столицата, или най-главният град на острова се нарича Фуншал (див копър).
Ако сте решили да отидете на плаж на Мадейра, трябва да отбележим, че там няма огромни пясъчни ивици. Ако търсите такива, трябва да се насочите към близкия остров Порто Санто. Там се намира и къщата, в която е живял Христофор Колумб. Днес тя е превърната в музей, в който се намира голяма част от биографията на мореплавателя.
Остров Мадейра не много голям. Той е с дължина около 58 км. и ширина – 22 км. Той е изключително красив и много зелен. На острова се намира най-високият като надморска височина Нос – 580 метра.
Какво можем да видим в град Фуншал. Започваме от площада, където се намира кметството. Там ще видим и една от най-красивите катедрали „Се“. Любопитно е, че таванът е изработен от кедрово дърво, инкрустиран с бивни от слонова кост.
Първоначалната икономическа сила е била свързана с добива на захар. Сега обаче Мадейра се слави основно със своето вино.
На острова можете да разгледате музея на китолова. Макар и сега той е да забранен, в миналото ловът на китове е бил много голяма индустрия и именно в този район той е бил част от ежедневието. 
На острова могат да се видят множество и най-различни видове цветя. Във Фуншал има множество ботанически градини, в които можете да се полюбувате на всякакъв вид цветя, познати по света.
Разходката да продължи до хълма Монте, като това може да стане пеша или чрез кабинков лифт. По пътя можете да видите множество маслинови дръвчета, които са там още от Римско време.
Изключително екстремно преживяване може да бъде пътуване с ракита шейна, ръководена от мъже с гумени ботуши, които служат като човешки спирачки. Този традиционен начин на транспортиране датира от 1890 г., когато местните жители излязоха с лесен начин да се изкачат по стръмния, криволичещ път в столицата. 
Друга спирка от разходката из Мадейра може да бъде музеят на бродерията, която е изключително характерна за острова.
Една сравнително нова атракция в Мадейра е музеят, посветен на Кристиано Роналдо, който е роден на острова. От няколко години и летището на острова носи неговото име.
На острова има изградени екопътеки. Те са общо 24 – всяка с различна дължина и различна трудност и води до различно място.
Порто Монис е другото място, което си заслужава човек да посети.
Остров Мадейра е бил любимо място за световноизвестни писатели като Ърнест Хемингуей и Бърнард Шоу.
Като се изключат двата най-горещи месеца – юли и август, във всяко друго време на годината Мадейра си заслужава да се посети. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
Граждани и институции заедно търсят възможности за решение на обществени проблеми
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
6-годишната Магдалена Костадинова от Добрич дебютира на конкурси с първи места (ВИДЕО)
Времето на 25 април
Времето на 25 април



Яндекс.Метрика