Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Малта -приказна красота, топъл климат, екзотична кухня, древна история (ВИДЕО)

16.05.2019 г. 10:41:58 ч.
/
 ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Малта -приказна красота, топъл климат, екзотична кухня,  древна история (ВИДЕО)
Малта е малка държава и остров, но всеки посетител би се впечатлил от многото история и археология, която има. Като държава Малта  се състои от 7 острова, но само три от тях са най-известни- остров Малта, остров Гозо и остров Комино, другите четири са необитаеми. Най-големият е Малта, но дължината му е едва 27 км., а ширината му е 14 км. Дори е възможно без никакъв транспорт човек да обиколи целия остров. Като държава Малта е много добре развита, а освен на остров Гозо, никъде другаде няма източници на питейна вода. Сега се преработва морската вода, но навремето се е превозвала с големи танкери от Сицилия, която се намира на 90 км. от Малта. На  140 км.  е  Тунис, а което й придава много важно значение на Малта  в исторически план. Добре развитата икономика се дължи предимно на туризма, защото страната определено има какво да покаже.
Характерното за остров Гозо е, че почти на всяка улица има църква. Най-големият град се казва Виктория, а там преди се намираше  прекрасният лазурен прозорец, който за съжаление падна. Сега идеята е на мястото да бъде направен музей, тъй като там се събираха много туристи, защото е много красиво и привлекателно. Пещера  с лодки за разхождане покрай брега на острова дава възможност да се проникне в дълбините на лазурно синята й паст. На остров Гозо няма престъпност, затова няма полиция, но  там се намира мегалитно селище, което по датировка е по-старо от Стоунхендж в Англия. Става дума за скални мегалитни светилища, които се наричат ганти или гжанкти в зависимост от източника и в тях са разположени огромни каменни фигури без глава. Това са фигури ползвани при молитви  на различните божества, като тялото оставало едно и също, а се сменяла  главата. Островът е описан от Омир в неговата "Одисея", тъй като се смята, че е обитаван от богинята  Калипсо.   
Столицата на Малта е Ла Валета. Наричат я още перлата на Средиземноморието.   Всеки ден точно в 12 часа на обяд едно от старинните оръдия в крепостта "Св.Петър и Павел" произвежда изстрел, напомняйки за времето отпреди 489 години, когато рицарите на Малтийския орден са основали град Валета на остров Малта в Средиземно море.
Най-известна е катедралата "Св.Йоан Кръстител". Тя е едно от двете основни седалища на малтийския архиепископ. Там са погребани  част от най-големите магистри от рицарския орден. Много интересни картини са изложени в катедралата, като една от тях е  една от най-известните картини на Караваджо "Обезглавяването на св.Йоан". Има също  три часовника - единият показва точен час,  другият показва деня, а третият - датата. Катедралата е строена в продължение на само 3 години -от 1573 до 1578 г., но сложната вътрешна архитектура отнема на художниците и майсторите почти 100 г. И тъй като рицарите са били от различни националности, то катедралата има няколко капели -капелата на  германския език, на италианския език, на френския език, капелата на Прованс, на Англия и Бавария, на Кастилия, Леон и Португалия и др.
Столицата Ла Валета, която е най-малката европейска столица,  носи името на един от най-великите рицари - Жан дьо ла Валет, въобще рицарският период в Малта е много добре застъпен. Затова навсякъде може да бъде видян т.н. малтийски кръст. 
Няколко известни курорта има на остров Малта, като Сейнт Жулиън и Слима , предлагащи целият асортимент от хотели и привлекателни атракции и забавления, но едно от най-прекрасните места е старата столица Мдина. От арабски името означава тържище, пазар. Градът е обграден от огромни крепостни стени. Мдина е укрепен и развит благодарение на рицарите тамплиери. Точно те помагат на Малта да устои на Голямата обсада по времето на Сюлейман Великолепни. Той започва да завзема острови, подържани от тамплиерите - Родос, Крит, но Малта не се дава и това е глътка въздух за целия християнски свят по това време. Почти нямат достъп колите в Мдина, затова и градът е наречен "тихият град". Той е населяван от множество котки, които там  са на почит. В Мдина е построена и най-важната катедрала в Малта - "Свети Пол"(Св.Павел). Смята се, че Св.Павел е корабокруширал на този остров и е покръстил местното население.  Малтийците са много вярващи, римокатолицизмът е водеща религи, но езикът им е много странен - смесица между арабски, английски и малко италиански. Макар и с арабска основа, малтийският език се изписва с латински букви, но жителите ползват свободно и английски език.
На всяка една къща в Малта, дали на стената на къщата или на оградата има порцеланови или керамични плочки, изобразяващи различни светци. Най-често се срещат образите на Дева Мария и Исус Христос. И макар да липсват източници на вода, то растителността е доста буйна. Много екзотична е и малтийската, в случая средиземноморската кухня. Едно от уникалните изкушения е сладко от кактуси.
През зимата в Малта температурите са около 10-15 градуса, а климатът е изключително благоприятен за посещение по всяко време на годината. Неудобство е липсата на пясък, но пък е рай за гмуркачите. Ако по неведоми причини Малта ви омръзне, всеки ден има транспорт до Сицилия. И още нещо характерно за Малта, там  дирекцията на автомобилите е дясна, както в Англия, тъй като до 1964 г. държавата е била част от Британската империя.
Наименованието "Малта" идва от гръцкото мели, което означава мед. На острова се добива пчелен мед, а в миналото страната е била износител на сладкия деликатес. Финикийската дума "Maleth" означава небеса, а Малта изглежда неземна с приказните си заливи.
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община град Добрич ще закупи нови контейнери и оборудване за специализиран камион
Община град Добрич ще закупи нови контейнери и оборудване за специализиран камион
Времето на 5 юни
Времето на 5 юни
121 народни читалища функционират в област Добрич
121 народни читалища функционират в област Добрич
Официално стартира проектът за канализация в кв. "Рилци"
Официално стартира проектът за канализация в кв. "Рилци"Яндекс.Метрика