Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Видин – вратата на България към Европа (ВИДЕО)

04.03.2021 г. 10:59:45 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Видин – вратата на България към Европа (ВИДЕО)
След Свищов, в днешния епизод на „Животът е пътуване“, продължаваме нашето пътешествие противоположно на течението на река Дунав.
Преди да стигнем до Козлодуй, отиваме в Оряхово, където ще разгледаме средновековната крепост „Камъка“. Тя е изградена през 9-и век и е свързана с два от най-важните кръстоносни похода – през 1396 г. и 1444 г. До момента от крепостта се е запазила само една кула, която показва несломимото желание за свобода на българския народ. Разглеждайки тази крепост, трябва да се отбием и в самото градче, което носи западно-европейски облик. Днес, цял един квартал в румънската столица Букурещ, носи името на Оряхово (Рахова). Причината е, че през 1877 по време на Руско-турската освободителна война, голяма част от румънските войски, които са в съюз с Русия, побеждават в Оряхово и в чест на тези победи, кварталът носи името на нашия град.
Следващата ни спирка е древният град Улпия Ескус – изключително интересен. Градът е бил изключително голям и добре развит, с важно значение до 5-и век след Христа. Градът е разполагал с водопровод и канализация. Разполагал е с 4 храма на основните римски божества.
Това е уникално място, макар и недобре поддържано, показва мащабът на един такъв римски град. Улпия Ескус се намира до село Гигин, Община Гулянци.
Вече се насочваме към Видин – град с хилядолетна история, известен с имената Бонония и Бдин. Много неща могат да бъдат разгледани във Видин, но символът на града е крепостта Баба Вида.
Съществува легенда, според която Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила крепост, която в последствие се оказва особено важна за хора, населявали Видин.
Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония и има уникално историческо минало. На това място са снимани над 50 филмови продукции, включително чуждестранни.
Друга забележителност в района е крепостта „Калето“. Тя е имала 9 порт, 5 от които са били насочени към града, а останалите – към реката. Тази крепост дава ясна представа за съвременното инженерно строителство от 17-и век. Там се намира и еврейската синагога, която е построена по подобие на тази в Будапеща и е втората по големина в страната след тази в София.
Друга религиозна забележителност във Видин е джамията на Осман Пазвантоглу. Това е единствената джамия в България, чието минаре, вместо полумесец, има обърната пика или сърце – символ на несподелена любов с християнка.
Друга легенда гласи, че е голям военен пълководец, отделя се от Султана и успява да се отбранява успешно от него. Харесван е от местното население, защото събирал данък само веднъж на седем години.
Във Видин могат да се видят и няколко прекрасни църкви. Една от тях е „Свети Пантелеймон“. Много често се бърка с църквата „Света Петка“, защото имат голяма прилика. Други храмове са „Свети Димитър Солунски“ и „Свети Николай Чудотворец“.
Могат да се разгледат кръстатата  казарма, площадът с трите сестри – Кула, Гъмза и Вида. В града може да бъде видяно и първото хранилище за барут, което е още от времето на Баязид.
Видин е град, за чието разглеждане, няма да стигне един ден.
Разходката ни в района продължава към Лопушанския манастир. В него се съхранява чудотворната икона на Света Богородица. Поклонници твърдят, ч е чрез молитвата си към нея, са свидетели на много чудеса. Манастирът е бил сред любимите места на писателя Иван Вазов.
Там има статуя на свети Йоан Предтеча.
И до ден-днешен Видин е буквално една крепост. През 1942 година градът се наводнява и хората  буквално създават града отново из основи. Той остава като врата на България към Европа.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето в петък
Времето в петък
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“



Яндекс.Метрика