Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Видин – вратата на България към Европа (ВИДЕО)

04.03.2021 г. 10:59:45 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Видин – вратата на България към Европа (ВИДЕО)
След Свищов, в днешния епизод на „Животът е пътуване“, продължаваме нашето пътешествие противоположно на течението на река Дунав.
Преди да стигнем до Козлодуй, отиваме в Оряхово, където ще разгледаме средновековната крепост „Камъка“. Тя е изградена през 9-и век и е свързана с два от най-важните кръстоносни похода – през 1396 г. и 1444 г. До момента от крепостта се е запазила само една кула, която показва несломимото желание за свобода на българския народ. Разглеждайки тази крепост, трябва да се отбием и в самото градче, което носи западно-европейски облик. Днес, цял един квартал в румънската столица Букурещ, носи името на Оряхово (Рахова). Причината е, че през 1877 по време на Руско-турската освободителна война, голяма част от румънските войски, които са в съюз с Русия, побеждават в Оряхово и в чест на тези победи, кварталът носи името на нашия град.
Следващата ни спирка е древният град Улпия Ескус – изключително интересен. Градът е бил изключително голям и добре развит, с важно значение до 5-и век след Христа. Градът е разполагал с водопровод и канализация. Разполагал е с 4 храма на основните римски божества.
Това е уникално място, макар и недобре поддържано, показва мащабът на един такъв римски град. Улпия Ескус се намира до село Гигин, Община Гулянци.
Вече се насочваме към Видин – град с хилядолетна история, известен с имената Бонония и Бдин. Много неща могат да бъдат разгледани във Видин, но символът на града е крепостта Баба Вида.
Съществува легенда, според която Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила крепост, която в последствие се оказва особено важна за хора, населявали Видин.
Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония и има уникално историческо минало. На това място са снимани над 50 филмови продукции, включително чуждестранни.
Друга забележителност в района е крепостта „Калето“. Тя е имала 9 порт, 5 от които са били насочени към града, а останалите – към реката. Тази крепост дава ясна представа за съвременното инженерно строителство от 17-и век. Там се намира и еврейската синагога, която е построена по подобие на тази в Будапеща и е втората по големина в страната след тази в София.
Друга религиозна забележителност във Видин е джамията на Осман Пазвантоглу. Това е единствената джамия в България, чието минаре, вместо полумесец, има обърната пика или сърце – символ на несподелена любов с християнка.
Друга легенда гласи, че е голям военен пълководец, отделя се от Султана и успява да се отбранява успешно от него. Харесван е от местното население, защото събирал данък само веднъж на седем години.
Във Видин могат да се видят и няколко прекрасни църкви. Една от тях е „Свети Пантелеймон“. Много често се бърка с църквата „Света Петка“, защото имат голяма прилика. Други храмове са „Свети Димитър Солунски“ и „Свети Николай Чудотворец“.
Могат да се разгледат кръстатата  казарма, площадът с трите сестри – Кула, Гъмза и Вида. В града може да бъде видяно и първото хранилище за барут, което е още от времето на Баязид.
Видин е град, за чието разглеждане, няма да стигне един ден.
Разходката ни в района продължава към Лопушанския манастир. В него се съхранява чудотворната икона на Света Богородица. Поклонници твърдят, ч е чрез молитвата си към нея, са свидетели на много чудеса. Манастирът е бил сред любимите места на писателя Иван Вазов.
Там има статуя на свети Йоан Предтеча.
И до ден-днешен Видин е буквално една крепост. През 1942 година градът се наводнява и хората  буквално създават града отново из основи. Той остава като врата на България към Европа.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 23 април
Времето на 23 април
Съобщение за изплащане на възнагражденията на секционните комисии в Добрич
Съобщение за изплащане на възнагражденията на секционните комисии в Добрич
Отец Петър: В Страстната седмица всички да помислим за греховете си! (ВИДЕО)
Отец Петър: В Страстната седмица всички да помислим за греховете си! (ВИДЕО)
В деня на Земята на Фермерски пазар: Земята е наш дом (ВИДЕО)
В деня на Земята на Фермерски пазар: Земята е наш дом (ВИДЕО)Яндекс.Метрика