Журналисти внесоха втора подписка срещу ограниченията за работа в парламента

25.09.2020 г. 12:32:04 ч.
/
Журналисти внесоха втора подписка срещу ограниченията за работа в парламента
Репортерът на агенция "БГНЕС" Владимир Христовски внесе в деловодството на Народното събрание подписка срещу ограниченията за работата на журналистите в парламента, който от 2 септември - официалното начало на новия политически сезон - заседава в сградата на бившия партиен дом.
Както "Дневник" писа, в новата сграда на Народното събрание журналистите се изолирани в приземния етаж, а пленарната зала на депутатите е няколко етажа нагоре. Движението на репортерите, фотографите и операторите по кулоарите на Народното събрание е ограничено и от турникети, които не се отварят с картите за достъп. По този начин се ограничава достъпът до информация и коментари както по актуални теми, така и за изясняване на важни нюанси в законови промени, за които в крайна сметка обществото научава от медиите.
Петицията на Христовски беше първоначално инициирана онлайн, като е адресирана до президента, премиера, председателя на Народното събрание, омбудсмана и политическите партии. "Наред с множеството технически проблеми, все още няма отговор КОЙ и защо отряза достъпа на журналистите до народните избраници и КОЙ нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши, от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси?", гласи част от текста на петицията.
Досега защитната теза на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) е, че в новата пленарна зала журналистите са отделени и нямат достъп до депутатите по решение на Георги Пирински от БСП, който е бил председател на 40-ия парламент (управлявал през 2005 г., сега е на власт 44-ото Народно събрание - бел. ред.). И към момента обаче остава неизяснено защо - ако се приеме, че сегашните управляващи са против това решение - заложеното през 2005 г. не е променено.
Всичко, което трябва да знаете за:
Новини без коронавирус (2529)При официалното внасяне на петицията в деловодството на Народното събрание Владимир Христовски обяви, че подкрепа са заявили онлайн около 240 души, като сред тях има не само журналисти. "Премиерът Бойко Борисов многократно е казвал как сме свободни, как имаме право да задаваме всякакви въпроси, как той ни отговаря", заяви журналистът на агенция "БГНЕС" и настоя за намеса на министър-председателя по казуса. С това желанието за "подкрепа" Христовски обясни внасянето на петицията (освен в деловодството на парламента) в Министерския съвет и президентството.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Задържаха пожарникар за серия въоръжени грабежи в Пловдив
Задържаха пожарникар за серия въоръжени грабежи в Пловдив
Затварят нощните заведения в София, Фандъкова призова за работа и обучение онлайн
Затварят нощните заведения в София, Фандъкова призова за работа и обучение онлайн
В Шумен затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември
В Шумен затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември
Велико Търново чества 835 години от въстанието на Петър и Асен
Велико Търново чества 835 години от въстанието на Петър и АсенЯндекс.Метрика