Кацаров: Смъртността при настоящата вълна на Covid-19 е с една трета по-ниска

13.10.2021 г. 14:44:29 ч.
/
Кацаров: Смъртността при настоящата вълна на Covid-19 е с една трета по-ниска
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър дават брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19 у нас.
"Виждам, че доста хора са се напрегнали и се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията", коментира в началото на брифинга здравният министър.

По думите му, данните за смъртността при настоящата вълна на пандемията у нас са с около една трета по-ниски отколкото при предишните. "Както се вижда от данните, общата смъртност сега е с една трета по-малко, което може би се дължи и на това, че все пак сред населението има 20%, които са ваксинирани", каза Кацаров.

"За да оценим каква е тежестта на епидемията е нужно да следим каква е смъртността. Трябва да се прави сравнение между трите COVID вълни. По време на първата вълна броят на починалите е 4735 души, през втората вълна - 4479, a от началото на настоящата вълна – 3364. Това е доказателство, че този нов вариант не е по-тежък или по-смъртоносен. Не става дума за смъртните случи, директно свързани с COVID", посочи Кожухарова.

До момента имаше две големи пандемични вълни - в началото заболеваемостта беше много малка заболеваемостта, повишаването започна през октомври миналата година, обясни проф. Кожухарова.
От началото на месец август започна повишаване на заболеваемостта с по-полегат ход, допълни тя.
Проф. Кожухарова обясни какво е било нивото на заболеваемост при предишните вълни на пандемията и как то се е отразило на смъртността. 7920 души е общият брой на починалите при първата вълна, 8459 са при втората.
5646 са заетите легла в ковид отделенията в страната към момента, от които 481 - за интензивно лечение.
Служебният здравен министър обяви, че ще се прави анализ на протоколите за лечение на мкестата с по-висока смъртност от Covid-19 за начина, по който са лекувани болните и ако се прецени, че има нужда от промяна, такава ще бъде направена. 

Според Кацаров до дни ще има възможност пациентите да се записват онлайн за поставяне на ваксина, като първоначално това ще бъде въведено само за ваксинационните центрове към РЗИ. "Такова нещо е имало до началото на годината, но е отпаднало с доставките на по-голям брой ваксини", посочи Кацаров.
Няма никакви административни пречки пред поставянето на третите, бустерни, дози ваксини. Системата за записване на трета доза работи, увери служебният министър. "Трета доза с Пфайзер може да се поставя на абсолютно всички със завършен имунизационен цикъл, по преценка на личния лекар. Няма нужда от заповед на министъра", добави той.
Той каза още, че се обмисля въвеждането на нови ограничителни мерки, повече информация за които ще бъдат обявени най-рано в петък.
"Ситуацията е напрегната, броят на заразените се увеличава, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос", увери Стойчо Кацаров.
Източник:ТРУД

Коментирайте
Подобни новини
Фармацевтите съдят НС и МС, били дискриминирани
Фармацевтите съдят НС и МС, били дискриминирани
Доц. Михаил Околийски: Мерките са правилно, макар и закъсняло решение
Доц. Михаил Околийски: Мерките са правилно, макар и закъсняло решение
След срещата при президента: Засилен контрол по мерките от утре, има план за връщане на децата в училище
След срещата при президента: Засилен контрол по мерките от утре, има план за връщане на децата в училище
Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса
Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавирусаЯндекс.Метрика