Калфин иска промени за родители, които раждат рано

26.01.2015 г. 11:04:00 ч.
/ ИА Добруджа
Калфин иска промени за родители, които раждат рано
Има идея детските помощи - 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители. Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова ТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. „Получаването на детските помощи може да се направи доста по-облекчено – такива деца получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата", посочи той. По думите му
законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители.
В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години.
„Ограничение в тази посока ще има, но трябват по-сериозни мерки. Миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни Калфин.
Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете и впоследствие се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят лошата практика. „Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим. Една от мерките е тази сума да се разпредели на три части", коментира още вицепремиерът.
Относно великденски добавки за хората с ниски доходи, социалният министър обяви, че при добро изпълнение на бюджета, ще се види каква сума може да се отдели за тях.
По повод предложението за увеличаване на осигурителните вноски с 0,5% и острата реакция от страна на работодателите, Калфин отвърна: „Това предложение, което съм направил, на 1000 лв. осигурителен доход, какъвто много хора в страната не взимат, това е над средната заплата за страната, утежнението е 3 лв. на месец. Това не е сериозен аргумент".

Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
23% от хотелите ще затворят според анкета на Националната статистика
23% от хотелите ще затворят според анкета на Националната статистика
Борисов за Цветанов: Като разведени след 20 години брак сме, при мен са децата
Борисов за Цветанов: Като разведени след 20 години брак сме, при мен са децата
Дрехи, вино, суджук – Стоичков представи новата си марка
Дрехи, вино, суджук – Стоичков представи новата си марка
4 на 1000 паралелки са под карантина от началото на учебната година
4 на 1000 паралелки са под карантина от началото на учебната годинаЯндекс.Метрика