Калфин иска промени за родители, които раждат рано

26.01.2015 г. 11:04:00 ч.
/ ИА Добруджа
Калфин иска промени за родители, които раждат рано
Има идея детските помощи - 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители. Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова ТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. „Получаването на детските помощи може да се направи доста по-облекчено – такива деца получават такси в детските градини или дрехи и учебници. Трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят. Има смисъл в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата", посочи той. По думите му
законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители.
В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години.
„Ограничение в тази посока ще има, но трябват по-сериозни мерки. Миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни Калфин.
Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете и впоследствие се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят лошата практика. „Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим. Една от мерките е тази сума да се разпредели на три части", коментира още вицепремиерът.
Относно великденски добавки за хората с ниски доходи, социалният министър обяви, че при добро изпълнение на бюджета, ще се види каква сума може да се отдели за тях.
По повод предложението за увеличаване на осигурителните вноски с 0,5% и острата реакция от страна на работодателите, Калфин отвърна: „Това предложение, което съм направил, на 1000 лв. осигурителен доход, какъвто много хора в страната не взимат, това е над средната заплата за страната, утежнението е 3 лв. на месец. Това не е сериозен аргумент".

Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Зеленогорски учредява нова дясна партия
Зеленогорски учредява нова дясна партия
Синдикатите предлагат Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката
Синдикатите предлагат Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката
Ерменков: Въглищните централи да работят поне до 2035 г., иначе ни чака катастрофа
Ерменков: Въглищните централи да работят поне до 2035 г., иначе ни чака катастрофа
Процедурата по ОВОС ще подсили превантивния контрол при изгарянето на отпадъци
Процедурата по ОВОС ще подсили превантивния контрол при изгарянето на отпадъциЯндекс.Метрика