Начало >Добруджа >Общество

Кардиолог: Посетете ни навреме, отлагани прегледи водят до усложнения (ВИДЕО)

14.01.2021 г. 14:37:34 ч.
/
Кардиолог: Посетете ни навреме, отлагани прегледи водят до усложнения (ВИДЕО)
Д-р Косте Костайчиновски е начело на отделението по кардиология в МБАЛ-Добрич от средата на месец ноември. За мен е удоволствие, че поех управлението на това отделение. Това се случи след покана от директора на болницата – д-р Георги Желязков да заема поста, каза за медийна група „Добруджа“ младият кардиолог.
С екипа на кардиологичното отделение в Добрич имах възможност да се запозная през 2018 г., когато тук имаше дефицит на лекари и аз се включих в работата, давайки дежурства в рамките на 3-4 месеца.
Д-р Косте Костайчиновски е от Македония, но от години живее в България. Завършил е медицина в МУ-Варна през 2010 г. Последвала е специализация по кардиология в Специализирана болница за активно лечение по кардиология „Кардиолайф” гр. Варна. В момента е ангажиран основно със задълженията си в кардиологичното отделение в МБАЛ-Добрич, но работи и във Варна.
Свършеното през изминалите месеци от ноември 2020 г. до сега е само едно начало в обновяването на кардиологичното отделение. Част от  промените в организационен план, които предприемаме сега, ще доведат до видими резултати в бъдеще. Освен промени в начина на работа, можем да се похвалим с нови специализанти и с нова апаратура, каза началникът на отделението.
Обезпечени сме като лекарски екип, но в отделението има недостиг на медицински сестри.
Ново оборудване улеснява и подобрява работата в отделението по кардиология. Имаме от началото на месец декември нов апарат за ехо кардиография, уточни д-р Костайчиновски. Това е изследване на сърдечно-съдовата структура, което е с изключително голяма стойност като информация по отношение на сърдечно-съдовата патология на пациентите.
Д-р Костайчиновски е един от лекарите, които извършват кардиологични прегледи в медицинския център към МБАЛ- Добрич – инициатива на лечебното заведение, благодарение, на която добричлии могат да бъдат консултирани и прегледани от изявени специалисти в тази област от София и Варна.
Има много пациенти, които на фона на пандемията от Ковид-19, са с остри и тежки заболявания, тъй като заради страх и притеснение от инфекцията не са отишли навреме на лекар, сподели наблюденията си началникът на кардиологичното отделение. Сърдечните заболявания не търпят отлагане. Не бива при изявена симптоматика да се отлага посещението при кардиолог, защото това влошава положението, категоричен е той. 
Хората трябва да внимават за симптоми, които могат да са сигнал за развитие на Исхемичната болест на сърцето, която е като масов убиец, тъй като е причина за  всяка четвърта смърт сред хората. Това са: болки в гърдите; стягане, придружено със задух; изпотяване;
При кардиолог трябва да се отиде при: нарушения в сърдечния ритъм; остро внезапно прескачане на сърцето, придружено от слабост; причерняване  пред очите; виене на свят…
Като симптоми за сърдечна недостатъчност трябва да се внимава при: затруднено дишане, силен задух; повишено артериално налягане и др.
Д-р Костайчиновски отбеляза, че все повече млади хора страдат от остри сърдечно-съдови заболявания. За това допринасят рисковите фактори в съвремието – тютюнопушене, обездвижения начин на живот и др. В допълнение към тези фактори са страхът и стресът, които  са причинени от пандемията с Ковид-19, добави той.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Първи договори за финансиране на средни предприятия от областта за преодоляване на последиците от пандемията
Първи договори за финансиране на средни предприятия от областта за преодоляване на последиците от пандемията
Заповед: Разрешават се планови операции и практики в училищата
Заповед: Разрешават се планови операции и практики в училищата
Времето на 16 януари
Времето на 16 януари
Стартира специализирана полицейска операция за безопасност на движението в малките населени места
Стартира специализирана полицейска операция за безопасност на движението в малките населени местаЯндекс.Метрика