Кметът на Шабла: Oчакваме един добър туристически сезон

27.05.2019 г. 14:56:15 ч.
/
Кметът на Шабла: Oчакваме един добър туристически сезон
„Надявам се големият проблем със свободното къмпингуване на плажната ивица върху дюните да бъде решен тази година”, заяви в интервю за Медийна група „Добруджа” кметът на Община Шабла Мариян Жечев. Според Жечев, не съществуват проблеми със Закона за шума в общината. В много от случаите хората, които отдават местата за настаняване, са собственици и на заведенията за хранене.
„През този мандат са изпълнени много от желанията на жителите на Шабла, касаещи инфраструктурни обекти. Определено обаче има още много работа за вършене”, заяви Жечев.

 
- Г-н Жечев, очаквате ли и това лято да се повторят проблемите с къмпингуването и бивакуването по плажните ивици в община Шабла?
Тази година, ако промяната в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, касаеща налагането на санкции за нарушенията при дюните, мине на второ четене, мисля че ще имаме движение в правилна посока, свързано със сезонното къмпингуване. Като имам предвид разговорите с министъра на туризма и това, което говорихме на среща в Добрич преди десетина дни, мисля, че за това лято няма да има крайно решение на проблема.  Остават проблемите и се надявам, че в хода на сезона ще стигнем до някакво решение, което да удовлетворява всички. Надявам се, че хората, които са решили да посетят Черноморието ни в района на Крапец, Шабла и Езерец, Дуранкулак, ще бъдат достатъчно отговорни и ще спазват тези разпоредби. Местата за къмпингуване са крайно ограничени. Има места за бивакуване, които отново ще бъдат определени в района на Езерец, Крапец и Тюленово. Пак повтарям, че през този сезон се надявам да бъдат решени проблемите с къмпингуването на плажната ивица и дюните. Що се отнася до новия туристически сезон, от разговорите с туристическия бранш стигам до извода и очакването за един добър туристически сезон. Съдим за това по ранните резервации. Те са достатъчно за целия летен период.
- Колко от плажовете в района са отдадени под наем? И кои няма да се стопанисват през Лято 2019?
Под наем са отдадени само два плажа: централен и в северната част на Крапец, което е една ивица от 150 метра. Това са двата плажа, които имат стопани. Със съдействието на Областна администрация ще имаме водно спасяване на плажа в Дуранкулак -допълнително водно спасяване, което ще гарантира безопасност на хората там. Това се случва няколко години подред, благодарение на промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Чрез Министерството на туризма от Областна администрация постъпват средства, които са точно за тази цел и улесняват работата на терен не само на наемателите, но и на администрацията като цяло. Защото там, където има водно спасяване, то бива оценявано от туристите, които определено предпочитат  охраняемите плажни ивици.
- Шумът през лятото в курортните зони - този проблем среща ли се в района на морската община Шабла?
Засега в зоните, в които има масов туризъм, не съществува като проблем шумът в късните часове. Много от хората, които отдават местата за настаняване, са и собственици на заведенията за хранене. Така че те сами не си пречат на бизнеса. Там, където има нощни заведения, те са достатъчно отдалечени от местата за настаняване. Браншът трябва да каже доколко шумът е проблем и доколко – не е. Надявам се, че по-тихите курорти, по-спокойната почивка са по-предпочитани. Законът за шума е мярка за един по-цивилизован туризъм.
- Последният проект, по който ще се работи в общината, е свързан с асфалтирането на улична мрежа...
На 23 май подписах договор с ДФ „Земеделие” за рехабилитация на уличната мрежа в Шабла. В рамките на проекта ще бъдат преасфалтирани улици и подменени бордюри. Улиците, които сме избрали, са такива с основен трафик, в лошо състояние и с подменена подземна комуникация. Надявам се в кратък период ангажиментите ни към фонда да бъдат изпълнени. И следващото лято да започнат дейностите по изпълнение на този проект.
- Доволен ли сте от това, което правите в инфраструктурно отношение в града?
Трябва да сме максималисти. Колкото и да ми харесва нещо, което се прави поединично, то винаги е недостатъчно. Нашите избиратели имат много повече желания от това, което правим. Затова трябва да изпълняваме всичко, което те искат от нас. Друга тема е докъде можем да изпълним тези желания. Истината е, че всичко, което правим за града, изпълнява до голяма част желанията на нашите съграждани. Реализирахме  доста инфраструктурни проекти, свързани с асфалтиране, ремонт на основни  сгради и други. Обновихме поликлиниката, приключваме с обновяването на спортната зала. Като цяло изпълняваме дейностите, по които хората имат очаквания, но определено има още много работа за вършене.
- 2 юни е празничен за жителите на Шабла. На този ден се провежда празникът на морския град. Какви събития сте подготвили за жителите и гостите?
Няколко са събитията, които ще се случат около празничния за Шабла 2 юни. На 31 май празнува село Тюленово. Празнува и земеделската кооперация там. На 1 юни ще отбележим паметните събития от бунтовете в Шабла и Дуранкулак. Навършват се  119 години. На същата дата ще се проведе и спортно събитие, посветено на 60 години от първата официална среща по баскетбол в Шабла. Спортното събитие ще бъде в реновираната спортна зала. 
Празникът на Шабла се отбелязва на 2 юни. Не знаем кога е отбелязан за първи път и какъв е поводът. Най-вероятно, причината е в това, че в тефтерчето на Ботев е записано име и на шабленец, а на 2 юни България отбелязва Денят на Ботев. Ще завършим поредицата от събития с празничен концерт. В него ще участва и ансамбъл „Тракия”.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика