Начало >Добруджа >Общество

Книга, филм и сайт разкриват трагичната съдба на таврийските българи

28.04.2015 г. 14:25:43 ч.
/
Книга, филм и сайт разкриват трагичната съдба на таврийските българи
Вчера приключи проектът на Регионален исторически музей – Добрич и Висше училище Международен колеж „Да помним сталинизма: таврийските българи в Добруджа, осъществен с финансовата подкрепа на Европейския съюз по програма “Европа за гражданите”. В рамките на проекта са проведени две конференции, издадена е книга “Депортацията на таврийските българи в СССР през 1945 г.: премълчаната история” и филм, който онагледява случилото се, както и разказите на свидетели, съобщи на пресконференция днес директорът на Регионален исторически музей – Добрич Костадин Костадинов. Изработен е сайт, който ще функционира от следващата седмица. Той ще съдържа в електронен вариант и книгата и филма, както материали от проведените научни конференции, обясни Костадинов.
Основната цел която ние си зададохме беше да припомним, не само на нас добруджанците, но и на всички българи една абсолютно неизвестна и забравена драма в българската история – насилственото изселване на таврийските българи в Съветския съюз през 1945 година. Да припомним, че таврийските българи са една общност в бившия Съветски съюз, които през 1943-1944 година, бягайки от ужасите на Втората световна война, идват в България. След 1945 година, по силата на обстоятелствата, че е победена и окупирана държава, България е принудена да изсели всички тези свои граждани насилствено в СССР обратно. Една част от тях загиват в лагерите, а други са заточени по границите с Иран и Афганистан. За всичко това нашата история не е написала нито един ред – по разбираеми идеологически причини преди 1989 година, и по разбираеми нихилистични – след това, каза директорът на Историческия музей. Той припомни, че  около 2500 са  таврийските българи, които са се въърнали в родината си през 1943 г., като по-малко от 50 от тях остават в България, успявайки да избегнат депортацията. Костадинов обясни, че за изследванията са използвали списък със селата, където са били заселени таврийските българи. Успяхме да съберем късче по късче за цялата драма. Направихме нещо, което надмина нашите очаквания, защото от тогава са минали 70 години. Не очаквах да намерим толкова много живи свидетели, призна Костадинов.
Книгата “Депортацията на таврийските българи в СССР през 1945 г.: премълчаната история” представлява документално изследване на архивите в Добрич и Силистра и спомените, на откритите живи свидетели на случилото се. Тя е излязла в тираж от 1000 броя и вече е почти изчерпана. Раздадена е на почти всички културни институции в областите Добрич и Силистра, където са били заселени почти всички таврийски българи. Изпратена и на няколко адреса в Украйна. Основната ни цел е книгата да бъде качена в интернет, за да могат повече хора се запознаят с нея, каза още Костадинов. Той изрази надежда, че до края на годината ще бъдат намерени средства за довършване на паметника на таврийските българи в Добрич, за който вече е получено одобрение от Общинския съвет. 

Коментирайте
Подобни новини
Част от Добрич остава без вода тази вечер заради авария в рамките на ЛОТ 1 по водния цикъл
Част от Добрич остава без вода тази вечер заради авария в рамките на ЛОТ 1 по водния цикъл
Второ място в Конкурс за добри практики печели Община Добрич
Второ място в Конкурс за добри практики печели Община Добрич
Децата от Центъра за обществена подкрепа изработиха картички за благотворителния базар (ВИДЕО)
Децата от Центъра за обществена подкрепа изработиха картички за благотворителния базар (ВИДЕО)
Прогноза за времето в събота
Прогноза за времето в съботаЯндекс.Метрика