Начало >Добруджа >Общество

Кои са най-популярните ски дестинации

26.11.2021 г. 15:32:53 ч.
/
Кои са най-популярните ски дестинации
За всеки почитател на зимните спортове сезонът, когато може да се карат ски, е любимият период от годината. Белите писти са примамливи за много хора, затова изборът на място за прекарване на зимната ваканция започва доста от рано.
 
България отдавна се е утвърдила на световната ски карта като дестинация с прекрасни планини и възможности за приятна почивка. Банско, Боровец, Пампорово са сред най-известните зимни курорти у нас, които са достойна конкуренция на останалите в Европа.
 
Банско е сравнително по-нов курорт от тези в Швейцария и Австрия, например. Но в последните години той се утвърди, като модерно и предпочитано място от родните и чуждестрани туристи. Възможността за практикуване на разнообразни спортове по пистите, отличните хотели в района, добрата кухня, културно-историческите забележителности и гостоприемството на местните хора превръщат възрожденското градче в желана дестинация.
 
На ски в Банско е подходящо да се отиде в един доста дълъг период от време - от декември до април, а атмосферата в градчето е толкова пленяваща, че курортът предлага безброй възможности за пълноценна почивка и в останалите периоди на годината.
 
Дължината на ски пистите в Банско е повече от 75 км. Съоръженията са обезопасени, поддържат се по всички световни стандарти и върху тях може да се наслаждава на спускането както всеки опитен, така и всеки начинаещ скиор. 
 
Още по-хубавото е, че натрупаната снежна покривка се отличава със стабилна дебелина в студените месеци на годината и позволява практикуването на разнообразни зимни спортове.
 
Банско е курорт, подходящ както за семейна почивка, така и за празнични събирания или професионални срещи и семинари. Хотелските комплекси в града и района са на изключително високо ниво, отличават се с модерно и иновативно обзавеждане и качествено обслужване. 
 
Повечето хотели предлагат пакети в различните сезони на годината, а през зимата те са съчетани с карането на ски и с планинския туризъм. Мястото е предпочитано и за посрещане на коледните и новогодишни празници.
 
Освен добрите ски писти, в курорта ще откриете отлични предложения за спа туризъм. Съчетанието на ледените писти с горещите водни процедури са невероятен начин за една незабравима зимна ваканция. Био басейни, сауни, парни бани и различни аква терапии са част от предлаганите възможности за релакс.  
 
Банско е прочуто с местната кухня, българските храни, вина и с неповторимото посрещане на местните хора. Банска капама, катино мезе, домашни мезета по запазени семейни рецепти и още други уникални ястия могат да бъдат опитани само тук. В курорта има и доста изискани ресторанти, където шеф готвачи предлагат световна кухня на най-високо ниво.
 
Забавленията в района са безкрайни, а почитателите на историческите забележителности ще останат очаровани от градските музей, свързани с делото и личността на бележити българи. Това са къщата-музей на Паисий Хилендарски, на Неофит Рилски, на Никола Вапцаров. Забележителност са също  местната църква “света Тройца” и Веляновата къща.
 
Интресни на чуждестранните туристи са възрожденските къщи, малките галерии и множеството културни и природни забележителности в района. Предпочитани от туристите са връх Вихрен, Байкушевата мура, скалният феномен “Сватбата”, Кончето и много други.

 
Локацията на Банско позволява лесно да се стигне до близки населени места с интересна история. Това са Добринище, което е само на няколко километра от курорта. Популярна атракция е екскурзия до връх Безбог и едноименната хижа.
Друг харесван град е Разлог. Той е само на 6 км от Банско, а гледките от района са уникални и незабравими. В града може да бъде разгледан историческия музей, както и да се посетят местните църкви “свети Георги” и “Свети Благовещение”.
 
Банско също така е предпочитано място за различни културни и музикални събития, за провеждане на различни фестивали и празници.
 
В 5-звездния апартхотел „Лъки Банско Спа&Релакс“ ще намерите необходимата информация как да стигнете до една или друга забележителност. Предлагат се и организирани екскурзии.
 
Снимки: pexels.com

Коментирайте
Подобни новини
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център



Яндекс.Метрика