Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система, каза президентът Румен Радев

07.04.2021 г. 12:57:25 ч.
/
Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система, каза президентът Румен Радев
Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система - неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансов ресурс.Това каза президентът Румен Радев в словото си на церемонията на "Дондуков"2, на която връчи Почетния знак на държавния глава на осем лекари и специалисти по здравни грижи за професионализма и всеотдайността им в грижата за здравето на пациентите и по повод Световния ден на здравето.
По думите на президента многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, които са основната причина за високата смъртност в България, каза Радев.
Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещият принцип, на които се подчинява здравната ни система, каза още държавният глава. Правото на здраве на всеки българин да има възможност да достигне възможно най-високо ниво на физическо и психическо здраве и да го задържа дълго във времето, каза Румен Радев.
Президентът заяви, че здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и на финансов ресурс. Лечение, което да я направи много по-ефективна в опазването на човешкото здраве, което да създаде условия за по-добра професионална реализация на медиците, за съхраняване на живота и за разгръщане на таланта им.
С Почетния знак на държавния глава бяха отличени доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, д-р Сибила Маринова - регионален координатор по донорство за Северен централен регион, д-р Мария Пишмишева, ръководител на инфекциозното отделение на болницата в Пазарджик, д-р Абдулах Заргар, управител на болницата в Исперих, Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на болница "Света Анна", медицинският фелдшер Роза Антова, рентгеновият лаборант Димитър Милинич в пловдивската болница "Свети Георги", и д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".
Президентът Радев изрази своето уважение и признателност за избора, който медиците са направили, въпреки всички предизвикателства в професионалния им път - избор наречен България. Той им благодари за всеки излекуван пациент и спасен човешки живот, за това че продължават да бъдат на първа линия в борбата с пандемията, въпреки трудностите и риска за собственото здраве и живот.
Д-р Дончо Дончев каза от името на наградените, че за него е чест, че може да представлява колегите си, които цяла година без остатък дават всичко от себе си да се борят с една огромна, невидима и все още несвършваща напаст и благодари на всички институции и хора, които проявяват внимание към тази борба. В памет на загубилите живота си медици в битката с коронавируса доц. Дончев цитира думите на Иван Вазов от стихотворението "Новото гробище над Сливница" - "Юнаци, лека нощ".
Преди началото на церемонията с минута мълчание беше почетена паметта на медиците, които загубиха живота си в пандемията в изпълнение на своя професионален дълг.
По-късно днес президентът Радев ще връчи Почетния знак на държавния глава на други седем лекари и медицински специалисти.
Снимка:m.netinfo.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика