Коронавирусът ще се превърне в обикновена настинка, смятат учени

17.01.2021 г. 09:22:09 ч.
/
Коронавирусът ще се превърне в обикновена настинка, смятат учени
COVID-19 вероятно никога няма да изчезне напълно според повечето експерти, но може да не е голям проблем. След масовото ваксиниране симптомите на болестта ще се смекчават, докато тя не стане напълно безсимптомна при възрастните и нещо като обикновена настинка при децата.

Това се твърди в скорошно изследване, публикувано в сп. Science. Работата на учените от университета "Емъри" в Атланта, Джорджия, се базира на математически модел на еволюцията на вируса и на съпоставка с шестте други коронавируса, които се предават на хора - четири ендемични, с леки симптоми, и още два със сериозни и с висока смъртност, които не се превърнаха в пандемия.

Тя почива на схващането, че непознатият вирус, който може да надвие имунната система на възрастните, тъй като тя не е обучена да се бори с него, ще трябва да действа различно, когато повечето хора или са ваксинирани, или са били в контакт с него.

Учените допускат, че SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ COVID-19 - е по-сходен с с четирите коронавируса, причиняващи лека настинка, които вече са известни, отколкото с другите два по-опасни коронавируса - Тежкия остър респираторен синдром (SARS) от 2001 г. и Близкоизточния респираторен синдром (MERS) от 2012 г.

Ако това е вярно, вероятно вирусът няма да може да причинява тежка форма на болестта заради ваксините, но вероятността те да попречат на предаването му е по-малка. С времето само малките ще остават изложени на вируса, но симптомите ще са подобни на настинка, както вече става с познатите сезонни коронавируси.

Според Джени Лавайн от университета "Емъри", ръководила изследването, моделът предполага трансформация на вируса в период, който може да продължи година, но може да се проточи и няколко десетилетия. Всичко зависи и от скоростта на разпространение на вируса, и от тази на ваксинацията. Без масово ваксиниране "най-добрата възможност" за постигане на нужния за целта имунитет има висока цена - още стотици хиляди или милиони жертви.

Друг неизвестен отговор е колко трае имунитетът - в какъв период след преболедуване или имунизация човек не може да се зарази и да преболедува от тежка форма на COVID-19.

В изследването се описва процесът на превръщане на вирус от пандемичен в ендемичен (във вирус, който винаги ще се появява и ще може да създава огнища, без да заразява с тежки форми на болестта).

И други изследователи подкрепят подобна теза. За "Ел паис" Марк Липстич, епидемиолог от Харвардския университет, най-разумно е да се очаква, че през това десетилетие вирусът ще стане ендемичен и ще води само до зимни пикове на заразата. Това ще стане при две условия: ако имунитетът срещу тежката форма е траен, а контактът с леките форми го подсилват, и ако всички най-уязвими групи са ваксинирани (а това би намалило смъртността).

Според Липстич обаче не е сигурно дали действително SARS-CoV-2 е по-сходен с коронавирусите на настинката. "Бих заложил много пари" за хипотезата, че ще стане като настинките, "но не мисля, че е абсолютно гарантирано," казва за "Ню Йорк таймс" Липстич.

Ако ваксините действително възпрепятстват предаването на вируса, "става много повече като случая с морбили, в който ваксинирате всички, включително деца, и вече не го виждате да заразява хората," казва Шейн Кроти, вирусолог в института по имунология "Ла Хоя" в Сан Диего. Вероятно и този вирус ще продължи да циркулира и да заразява, но не и да разболява.

Учените очакват на базата на коронавирусите, причиняващи настинката, децата за пръв път да се заразяват на възраст между три и пет години и дори в случай на повторен контакт с болестта симптомите все повече да отслабват. За такива резултати, смятат авторите, "може да е необходимо ваксинирането на продължи в ендемичната фаза".

Според изследователите и ваксината, и имунитетът в периода след преболедуването пазят от тежките форми на COVID-19, но е възможно да не пазят организма от леката форма - наличието на вируса в организма и предаването му. Всъщност подобно присъствие на вируса би укрпило защитните сили на тялото. Подобен ефект може да има и появата на по-заразни щамове като този от Обединеното кралство, стига да не са по-смъртоносни и да има много безсимптомни случаи на предаване. Това няма да стане, ако се появи мутация с по-сериозни последици за организма, но според авторите, на базата н известното за четирите вируса на настинката, макар да не е невъзможен, подобен сценарий не изглежда вероятен.

"Този вирус на практика е невъзможен за изкореняване," казва за "Ел паис" Тони Триля, епидемиолог от болница "Клиник де Барселона".

"Съгласен съм, че в бъдеще този вирус ще прилича повече на коронавирусите, причиняващи настинка, отколкото на SARS и MERS." Освен това ваксината не предлага стопроцентова защита и коронавирусът винаги може да намери пролуки. Трудно е да се предскажат и мутациите му - по-редки от грипа - и това усложнява изграждането на хипотези.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници
Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца



Яндекс.Метрика