Красимир Николов: Кандидатът ни за кмет на Добрич трябва да е човек, около когото всички да се обединят

12.06.2019 г. 15:19:44 ч.
/
Красимир Николов: Кандидатът ни за кмет на Добрич трябва да е човек, около когото всички да се обединят
„В резултатите от евровота за град Добрич виждаме малка светлина в тунела”, сподели председателят на общинската организация на ПП ГЕРБ - Добрич, Красимир Николов. Той ръководи организацията от година и половина, след скандала, известен като  „Суджукгейт“. Николов признава, че никак не е било лесно да се изправят след аферата и промените, настъпили след юли 2017 година. „По-добрият резултат се дължи на факта, че работим в правилна посока”, категоричен е Николов. Но признава всеизвестното, че не са единни в партията, както им се иска да бъдат. „Все още не сме онова здраво ядро, което да дава пример”, откровен е председателят на партията пред Медийна група „Добруджа“.
Красимир Николов е член на Сдружение ”ГЕРБ” от 2007 година. Учредител на Младежката структура и на бизнес формированието. Зам.- областен управител на област Добрич, в политическия кабинет на областта от третото управление на Борисов.

 
- Г-н Николов, как разчитате изборните резултати от 26 май?
Според мен, има една малка светлинка в тунела по отношение на резултатите в град Добрич. Аз оглавявам общинското ръководство от средата на юли, началото на август 2017 година. За година и половина, след шумния и всеобхватен скандал или т.н. афера „Суджукгейт“, не беше лесно структурата да бъде изправена, да бъде оздравена и да бъде поведена към мястото, което и се полага или към най-доброто - първото място, както е в национален мащаб. В община град Добрич където съм председател, резултатите са малко по-добри от останалата част на региона. Ние сме първи в Добрич, макар и с малко под един процент или 0,9 % повече от „БСП за България” - 5802 гласа. В проценти това е 27,7% за ГЕРБ и 26,8% за БСП.
 - На какво се дължи този по-добър резултат, сравнен с други избори?
Мисля, че започнахме да работим в правилната посока, макар да има какво да доизглаждаме. За никого не е тайна, че ние в Добрич не сме така единни, както ни се иска да бъдем. Да бъдем едно здраво ядро за пример на нашите съграждани и те да повярват с по-голяма сила в това, което правим. Не сме единни като общинско ръководство, като вземане на решения и на отделни действия, мероприятия, свързани с политическия живот на партията в Добрич. Това за никого не е тайна и е видно дори с невъоръжено око.
 - Откога започна низходящата линия за ГЕРБ - Добрич?
Първата загуба, която претърпяхме в Добрич - в града и в областта, беше на местните избори преди почти четири години. През есента на 2015 година, знаете, че драматично г-жа Детелина Николова загуби от настоящия кмет Йордан Йорданов. Това стана на втори тур след балотаж. Като припомним, че по-малко от процент не  достигна на първи тур, за да няма балотаж. Тогава всички се обединиха срещу ГЕРБ и с някакви около 200 гласа спечели другият кандидат. Интересното е, че сега ние имаме тези 200 гласа преднина. Оттогава започна низходящата линия. В изборите от 2016 година за президент и вицепрезидент сме трети по резултат, за малко не сме и четвърти, само с 0,2 % изпреварваме „Обединени патриоти”. За област Добрич ГЕРБ имаме резултат 16,2%. В национален мащаб тогава сме втора сила. Може би, резултатът в Добрич е в пряка зависимост от загубата на местните избори.
- Ако Бойко Борисов казваше като оправдание за тази загуба на президентските избори: „Дадохме им да победят.“ , Вие защо им дадохте?
Може би, не сме работили достатъчно. Не сме направили всичко необходимо. Не на всички места по общини се работи така, както бихме желали или поне каквото е моето виждане. Не искам да упреквам никого от колегите. Всеки има достатъчната свобода да прави изборите по начин, по който той ги вижда. Те най-добре познават местното население, в малките градове се познават поименно. Затова не отправям упреци. Но и аз съм част от областното ръководство, което, може би, не е направило достатъчно.
- А, може би, електоратът в нашата област не е доволен от държавното управление?
Не бих желал да говоря от името на електората. Но може и така да се тълкува, да бъде погледнато през призмата на един избирател. Голяма част от гласовете, които можеха да бъдат за нас, е разпределена в по-малките партии като „ВОЛЯ”, „Демократична България” и други. Отвсякъде по малко сме загубили, за да не сме първи в областта. 1 100 -1 200 гласа не ни стигнаха.
- Как разчитате заканата на Вашия лидер Борисов, че ще  „чисти до корен“ в Добрич и Плевен?
Не знам какво точно е имал предвид премиерът. Това изказване той направи при посещение в Брюксел. Този въпрос трябва да се отправи към него. Ще говоря само за себе си. Считам, че съм си вършил работата, както трябва. Винаги може по-добре, има какво още да се желае. Но, с оглед на това, което съм подготвил като резултати от последните три-четири години от 2015 насам и това, че в град  Добрич хората са дали гласа си първа политическа сила, макар и с малко, да е ПП ГЕРБ… Ако г-н Борисов прецени, че трябва да бъдат направени драстични промени, знаете нашата партия е лидерска и без г-н Борисов няма ГЕРБ… Ако той прецени, че трябват други хора, друго ръководство, ще го направи.
- В областното ръководство са всички председатели на общински структури и координаторът Пламен Манушев. Това означава ли, че всички ще бъдат сменени?
От първия ден, от който поех партийното ръководство,  оставката ми е в джоба. Най-близките ми го знаят. Работата, която трябваше да бъде свършена, за да не се разпадне структурата след този огромен скандал, точно тук - в Добрич, където е ядрото, мисля, че до известна степен е изпълнена. Има още много работа да се свърши. Не знам дали времето не ни беше достатъчно. Или защото не сме единни всички като мислене и като действия, и като ръководство. До известна степен не успяхме да убедим повече хора да ни подкрепят. Това е и най-ниската активност, откакто правим избори в национален мащаб.
- Вие тук направихте силна кампания за евровота. Дойдоха водещи фигури на партията и кандидати за евродепутати - Мария Габриел, Лиляна Павлова, Емил Радев, Ева Майдел… На кого от тях разчитахте най-много в кампанията?
На всички разчитахме. Не обичам да деля хората. Но и всички от листата да бяха дошли, щяхме да разчитаме на всеки един. Те са достатъчно известни и достатъчно са направили - всеки един от тях. Опитахме се да убедим всеки един от нашите съграждани, че тези избори са важни, не са без значение. Как влиза Европа във всеки дом, за да можем да достигнем резултата на национално ниво… А това е добър резултат, с оглед на това, което предвиждаха социологическите проучвания. Ние за пореден път доказахме, че хората вярват най-много на ПП ГЕРБ.
- Готови ли сте за местните избори? Имате ли вече кандидатури за кмет?
Местните избори са много по-различни, по-специфични. Те активират много повече хора. Повече се интересуват кой ще бъде кмет, какви политики ще предложи, какво ще обещае… Все още официално не сме правили номинации за кмет на Добрич. Макар че в нашите редици имаме някои виждания. На първо място - човекът, който ще  издигнем, да е политическа фигура, да бъде достатъчно добър пример за всички останали. Хората да повярват, че той е човекът, на когото могат безрезервно да се доверят. Имаме няколко спрягани имена, но засега нито едно утвърдено. Трябва да е човек, около когото всички да се обединят. Да има концентрация на вниманието около него.
- Ще търсите ли човек с потенциал като общински съветник?
Имаме 17 общински съветници в ОбС - Добрич. Не е задължително там да търсим кандидата. Може да бъде общественик, може да бъде добър специалист. Не е водещото опитът като общински съветник. След средата на месец юли трябва да е ясен човекът, около когото ще се обединим. Ще направим предложения, номинации и ще ги изпратим на Изпълнителната комисия, която ще разгледа всяка кандидатура и ще одобри най-накрая кандидата.
- Искате ли лична среща с премиера Борисов?
Мисля, че той първо трябва да се запознае с детайлите, за да знае точно резултата. И ако той прецени, ще се срещнем. Но ние сме партия, в която спазваме йерархията. Има си областен координатор, ако той прецени, може да предложи такава среща. Не съм търсил съдействие и от депутатите. След изборите се събрахме областното ръководство, направихме си анализ - да обсъдим, да видим къде какво ни се е изплъзнало, къде не сме били подготвени. Категорично не можем да говорим за победа. Ние сме втори в област Добрич с 2% разлика от първия. Мисля, че първият и третият участници в изборите активираха до максимум своите избиратели.
- Кого бихте поздравили за резултата от другите партии? Вие получихте ли поздравления за Добрич?
Абсолютно всички без изключения са с по-слаб резултат от други избори. Не искам да поздравявам никого и аз не съм получил поздравления. Чух приказки как са ни надвили и победили. Мога да кажа, че доста добре можеше да се справим и в останалите общини. Само в Добрич на областно ниво сме първи и е утеха за нашето градско ръководство. Само на един в спорта вдигат ръката.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика