Начало >Добруджа >Общество

Магдалена Арапова: В Швейцария има много повече болни, но мерките в България са по-строги (ВИДЕО)

02.04.2020 г. 16:22:15 ч.
/
Магдалена Арапова: В Швейцария има много повече болни, но мерките в България са по-строги (ВИДЕО)
Швейцария е една от водещите държави по брой заразени с коронавирус – над 17 000, отбеляза в интервю за медийна група „Добруджа“ Магдалена Арапова, която от 2013 г. живее със семейството си в 20-хилядния Ветинген, на 15 км. от Цюрих.

Най-засегнат в държавата е италианският кантон и там мерките са най-строги, съобщи тя. Друг изолиран кантон е Женева. В останалите области на Швейцария, особено в немскоговорящата част, няма толкова сериозни ограничения, сподели Магдалена Арапова. Хората могат да се движат навсякъде в групи до максимум 5 човека. Масово продължава нормалният ритъм на работа, с изключение на училищата, културата, ресторантите, кафенетата, големите молове и някой вериги за мебели и техника. Водещите отрасли, с които Швейцария е известна в цял свят – банки, шоколади и часовници, изобщо не са засегнати.

„Сестра ми работи в една от най-големите фабрики за шоколад. Там е въведена дистанция от 2 метра между работниците. Не се допуска струпване на хора. В момента, преди великденските празници, е големият бум на производство на шоколади. Във фабриката дори сега набират работници, но, поради кризисната ситуация, по-трудно се намират“, заяви Магдалена Арапова.

Съпругът й има малък бизнес в сферата на земеделието и транспорта, който на този етап също не е повлиян от ситуацията и фирмата осъществява своите дейности.

„Мерките в България са много по-строги. В определени области и общини на Швейцария, в които има много малко заразени, дори скоро се очаква всичко да започне да функционира нормално“, обясни Магдалена Арапова.

Като журналист по образование тя отбеляза, че новините за епидемията не се поднасят както в България. В Швейцария медиите се стремят да успокояват хората, отправят препоръки как сами да се защитим от вируса, има много социални предавания, които подпомагат децата и семействата. Целта на медиите тук е да няма паника сред населението, защото тя води до агресия, заяви Магдалена Арапова.

В Швейцария са взети оптимални социални и икономически мерки за справяне със ситуацията. Всеки гражданин може да се обади за подкрепа на психолог, брачен консултант, детски педагог. На фирмите се предлагат данъчни облекчения в следващите 6 месеца. Всички видове осигуровки, които те внасят, могат да бъдат разсрочени до края на годината. Фирмите в Швейцария могат да се възползват и от безлихвен кредит. Целта е да се избегне икономическа криза. На хората, останали без работа, държавата плаща 80% от заплатите. Гражданите са били уведомени от държавата с писмо, че ако не могат да плащат сметките си в следващите месеци, няма да има глоби и наказания, съобщи Магдалена Арапова.

Репортаж на Димитър Узунов и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика