Майка и дъщеря осъдени нa 6 г. затвор в Египет, танцували в ТикТок

01.10.2020 г. 12:16:57 ч.
/
Майка и дъщеря осъдени нa 6 г. затвор в Египет, танцували в ТикТок
Египетски съд осъди две жени на шест години затвор и глоби 100 000 египетски лири (над 6 000 долара) за "подстрекаване към проституция" и "нарушаване на ценностите на семейството и обществото“ за видеоклиповете, които са публикували в популярното приложение ТикТок, съобщава „Евронюз“.
Държавният вестник "Ал Ахрам" и други местни медии съобщават, че Съдът за икономически престъпления в Кайро е осъдил Шерифа Рафат и дъщеря й Нора Хишам, известни с прякорите Шери Ханем и Заморрода в социалните мрежи, предаде Канал 3.
Двете бяха арестувани миналия юни и обвинени от египетската генерална прокуратура в „нарушаване на ценностите на семейството и обществото“ на Египет и разпространение на снимки и видеоклипове чрез социални мрежи, които „обиждат скромността“ и „подстрекават съм проституция ", наред с други престъпления.
И двете имат акаунти в ТикТок и Ютуб, където публикуват видеоклипове поотделно или заедно и имат десетки хиляди последователи в Египет, страна със 100 милиона души.
През последните месеци няколко жени на различна възраст са осъдени на лишаване от свобода и големи глоби за подобни престъпления, извършени в Интернет, което е строго наблюдавано от египетските власти.
Осъдените са известни като момичетата от ТикТок, като някои от тях са известни и влиятелни фигури. Част от общественото мнение защитава присъдите, докато правозащитните организации виждат в това ограничение на свободата на изразяване и прекален контрол над жените.
Правителството на египетския президент Абделфатах ал Сиси все повече затваря пространствата за изразяване в страната, както на улицата, така и в интернет, където много млади хора през последните години търсят поле за своите политически или културни дейности.
Снимка:regiona.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
В цяла Европа протестират срещу COVID ограниченията
В цяла Европа протестират срещу COVID ограниченията
Три са жертви при нападение в църква в Ница
Три са жертви при нападение в църква в Ница
Конгресът влезе в сблъсък със Силициевата долина за цензурата
Конгресът влезе в сблъсък със Силициевата долина за цензурата
Фон дер Лайен: Пригответе се за по-висок брой на коронавирусни инфекции в ЕС
Фон дер Лайен: Пригответе се за по-висок брой на коронавирусни инфекции в ЕСЯндекс.Метрика