Начало >Добруджа >Култура

Марина Константинова си подари "Между лятото и есента"

19.03.2020 г. 11:26:30 ч.
/
Марина Константинова си подари "Между лятото и есента"
Марина Константинова стана на 60 години.За своя юбилей тя  подготви и издаде и най-новата си поетична книга „Между лятото и есента“. „Радвам се че стигнах до тази точка от моя жизнен път. Исках в тази книга да събера най-доброто според мен и редактора Сашо Серафимов“, каза в ефира на радио „Добруджа“  Марина Константинова. Тя благодари на редактора и на художника Вера Пенева  от студио „Пастел“за  графичното оформление, което по-думите на авторката е най-красивата корица до сега. За 26 март беше насрочена премиерата на книгата, но извънредната ситуация отлага представянето за неопределено време.Своеобразна радиопремиера се случи в ефира днес и авторката ни предложи заглавното стихотворение.

Последната и книга  „Изгубената улица”  излезе през октомври миналата година . Тогава Константинова заяви, че това е роман за реални и виртуални събития и хора, сега се оказва, че сме в точно една такава виртуална история.
„Всеки от нас има своята история.И както се срещаме случайно или не с други хора през отреденото ни време, така и историите ни срещат други истории, пресичат пътя си с тях, разминават се и се изгубват някъде из безбройните лабиринти, където дори не са предполагали, че ще се запътят.“ Това е част от пролога на „Изгубената улица“, който кореспондира с днешния ден.
Всъщност улицата съвсем не е изгубена.Тя е преименувана  и се намира някъде в Пловдив. Историята на Марина описана в книгата  се развива в интернет пространството.Там някъде самата тя среща забравен приятел. Заглавието е метафора за това къде отиваме и защо, кого търсим и намираме.
Творческият път на Марина Константинова започва с поезия. "Нежна гръмотевица" е първата и поетична книга - 1992, от когато датира и нашето познанство и приятелство. „Не мога да избягам от поезията, дори в този роман има поезия, разкрива авторката.Решила е до следващата година когато има юбилей да подари на читателите си нова книга с най-доброто от всичките тези близо тридесет години.“Поезията е сърцевината на всичко, тръгнах с нея и оставам“, откровена е авторката на къси разказа, поезия и проза.
Марина Константинова е автор с разностранни интереси. Доказателство за това са поетичните книги, сборникът с разкази, новелите и романът, които е издала. Идеите за симбиоза между изкуствата доведоха до участието й в проект 4Д, реализиран с нейни колеги, чийто плод е "Меню за душата", с който гостува в Словакия. Заедно с художниците  Вера Пенева, Гинка Димова и флейтистката Росица Бояджиева тя участва в една истинска творческа симбиоза.
Нейни творби са преведени на английски и словашки език.Романът "Златният венец" разказва за откритията на известен археолог и борбата на екипа му с иманярите и чиновниците. Криминалната интрига е неизбежна, когато изчезват сензационни находки. Другият персонаж е  колекционерът - брънка от веригата на износа на антики. Романът „Белият бряг“, който разказва за живота и любовта на румънската кралица Мария, пожъна своя успех и  съживи едни картини от  началото на века с точното място Дворецът в Балчик. „Писмо в бутилка“ пък е един сборник с разкази, може би позабравен във времето, но даващ обещанието за майсторство в късия разказ.“Седемте мъже на Мария“,„Небесни ескизи“-2014,"Отвесно време"- 1995, "С отвързани очи" 1998,  са само свидетелства на постоянството на автора и желанието да преплита любовта като нишка през цялото си творчество. 

Коментирайте
Подобни новини
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика