Мариян Жечев: Не се чувствам виновен за това, че с моите действия съм спестил няколко милиона лева данъци на нашите съграждани

13.12.2018 г. 15:54:27 ч.
/
Мариян Жечев: Не се чувствам виновен за това, че с моите действия съм спестил няколко милиона лева данъци на нашите съграждани
Кметът на Община Шабла Мариян Жечев с анализ за 2018 г.и визия за бъдещата 2019-а пред Медийна група „Добруджа”
 
- Г-н Жечев, каква 2018 година изпраща Община Шабла?
В общинските дела една календарна и една бюджетна година не съвпадат. Календарната се оказва кратка. Изпращаме една сравнително спокойна година като финансово състояние, без сериозни сътресения, без форсмажорни обстоятелства, които да ограничат под някаква форма работата на Общината.  Всички дейности се изпълняват с добър темп и с добро качество.
- Какво отчитате като най-голям успех през изтеклите месеци?
В изминалите 12 месеца подписахме четири договора - един по Програма за развитие на селските райони и три по Програма на Интеррег България - Румъния, на обща стойност около 5 милиона  лева. Особено съм доволен от това, което се случва по трансграничната програма. Пробивът, който направихме по тази програма, е много голям, защото в предния програмен период ние нямахме нито един проект. А сега работим по четири. Източниците на финансиране вече са гарантирани.
- Какво от плануваното не успяхте да реализирате и оставяте за следващата година?
Строителните дейности по ремонта на спортната зала трябва да приключат до края на настоящата година. Но е видно, че няма да успеем. Надявам се в началото на следващата да направим откриване на вече реновираната спортна зала. Друго, което остава, са два проекта, свързани с брегоукрепителни дейности на територията на община Шабла. В края на избор на изпълнител сме за изработване на технически проект за брегоукрепително мероприятие на най-абразивния участък по българското Черноморие - този в района на село Крапец, който е дълъг 3 км. Надявам се проектирането да започне през следващата година. До края на тази година трябва да постъпи първото финансиране от МРРБ. Другото, което не зависи от нас, но имахме  първоначално одобрение за финансиране, строително-монтажните работи на льосовия бряг на територията на къмпинг „Добруджа“. Има технически подробности, които трябва да се случат на държавно ниво и така изпълнението остава за следващата година.
- Какви са плановете Ви за 2019 година?
Приключват дейностите по избор на изпълнител за ремонта на детската градина. През август ще открием реновираната ни детска градина в Шабла. Трябва да стартират първите дейности по изпълнение на договорите, които са свързани със селищната могила на Големия остров в Дуранкулак и превръщането му в туристически обект със световно значение. В активни преговори сме с предприятието за управление на дейностите по опазване на  околната среда, а общините от област Добрич са в наказателен списък за ликвидиране на депата за твърди битови отпадъци на тяхна територия. Надявам се още в началото на следващата година да получим финансиране, за да стартират дейности по ликвидиране на депото, което е много близко до града и ни създава проблеми, особено през летния период.
 - Ще работите ли по проекти, свързани с европейско финансиране?
Всичко, което споменах, е свързано с европейско финансиране, с изключение на брегоукрепителните мероприятия. Предстои да закупим една многофункционална машина, която ни е необходима в тежки зимни условия. Оборудваме и доброволното формирование, което работи при нас  вече една година. Имаме и проект в посока на екологията и популяризиране на зелените места в общината. Очакваме подписване на договори по три проекта - за ремонт на улична мрежа, за спортни площадки и площадни пространства. По три изпълняваме и проекти по  ПРЧР, „Наука и образование за интелигентен растеж“. В началото на следващата година предстои подписване на договор, свързан с интеграцията на уязвими групи.
- Какъв беше туристическият сезон - добър или лош?
Недоволен. И това е най-мекото определение в момента. Недоволството ми е провокирано от липсата на регламент за къмпингуването. В законодателството има дупка, която трябва да бъде запълнена. Към момента свободното къмпингуване е разрешено и може да се случва навсякъде. В община Шабла се случва основно в района на село Крапец и в района на много ценните подвижни и сиви дюни. Това не може да бъде ограничено и регулирано, а щетите и разходите от този вид туризъм са много големи. Разходите на Общината за този вид туризъм са големи. През годината от тези места сме извозили около 500 тона отпадък. На Общината един тон отпадък струва около 200 лева. Това са 100 000 лева, взети от данъците на нашите съграждани. Логичен е въпросът защо, когато приходите на Общината клонят към нулата. Направихме акция, за да санкционираме незаконно къмпингуващите. Те пък направиха своя протест пред съда и прокуратурата и актовете ни се оказаха нищожни. Причината е дупката в закона, която съществува. Няма регламент, който да казва какво е свободно къмпингуване и как се практикува. Докато липсва такъв, забраната за свободно къмпингуване не важи. Надявам се през 2019 г. да има регламент и той да се спазва от всички. Туристическото лято – там, където се случва в места за настаняване, мисля, че мога да кажа, че летният сезон беше добър и имаше добра посещаемост.
- Ще настъпи ли някаква промяна в културния календар на Общината?
През 2019 година имаме годишнина, която ще отбележим през август – на 27 август се навършват 50 години от обявяването на Шабла за град. Около тази годишнина ще има мероприятия, с които тя ще бъде отбелязана. Това, което в годините е установено като традиция, ще продължи и си остава така. За началото на лятото, освен празника на града - 2 юни, отново ще посрещаме юлското утро.
- През следващата година ще има избори за местна власт. По какъв начин се промени Общината до този момент на мандата?
Доволен съм от това, което се случва на територията на общината. И съм доволен от работата, която сме свършили  до момента. Но трябва да сме максималисти и не трябва да сме удовлетворени от количеството. Каквото сме направили, е резултат от екипна работа в Общината - след всичко, което казах по-рано, от това, че сме предпочитана дестинация и сме търсени. Имаме подобрени условия във всяка една от сферите  на живот. Нашите съграждани искат да се увеличават техните удобства и възможностите за реализация в града, услугите, които се предлагат на територията на общината. Направихме ремонт на покрива на училището в Дуранкулак. Закупихме компютърна техника за учениците в училището в Шабла. Подобрихме визията на старата поликлиника. Монтирахме асансьор за трудно подвижните хора. Случват се нещата в детската градина, инвестирахме в ремонти на училищата. Над 200 000 лева сме инвестирали в градската инфраструктура.
- Как ще коментирате делото, което започна срещу Вас?
Не се чувствам виновен за това, че с моите действия съм спестил около няколко милиона лева данъци на нашите съграждани. Не мога да се чувствам виновен за това, че с действията си съм направил така, че този проект от нула визия за реализирането му днес да има своята функционалност. Игрищата се използват. За втори път тази година на стадиона се проведе национален лекоатлетически турнир. На този терен това лято се игра контрола на „Динамо” – Москва, с  „Черноморец” - Балчик. По това време на годината нямаше по читав терен в морските общини, включително и в Албена. Не мога да се чувствам виновен за това, че съм направил това. Какви са обвиненията? Те са въпрос на експертизи и преценка на прокуратурата. Но за това е институцията съд и в хода на делото всичко, за което съм обвиняван, и особено сумите, които се цитират в обвинението, ще бъдат силно редуцирани, ако не отпаднат напълно. Само в един от редовете на експертизата, на която се позовава обвинението, има фактическа грешка от 120 000 лева. Говорим за позиция от три броя, увеличена на 2023 броя. Това го няма в договора между ДФ „Земеделие” и Община Шабла, няма го и в договора между Община Шабла и изпълнителя.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика