Мариян Жечев: Община Шабла изпраща една добра година с много успехи

12.12.2019 г. 16:46:16 ч.
/
Мариян Жечев: Община Шабла изпраща една добра година с много успехи
Мариян Жечев бе преизбран за кмет на Община Шабла за втори пореден мандат. На ръководният пост е от 2015 г. Той е роден на 19 октомври 1974 г. в град Каварна. Средното си образование завършва в СОУ “ Асен Златаров” в Шабла, а висше със специалност “Счетоводство и контрол” в Стопанска академия “Д. А. Ценов” град Свищов. Трудовият му стаж включва основно работа в общинската администрация, като от 2008 до 2015 г. е зам.-кмет “Финанси”, след което застава начело на кметския екип.
 
- Г-н Жечев, каква е оценката Ви за 2020 година?
Изпращаме една добра година, в която свършихме много работа и можем да се поздравим с много успехи.
- Кое от всичко свършено отчитате като голям успех?
Най-големият успех трудно може да бъде определен, защото сме работили в различни сфери и нищо не сме оставили на заден план. През август открихме ремонтираната спортна зала, детската градина е в ремонт. Имаме проекти свързани с туризъм и екология. Тези неща са важни. Удовлетворен се чувствам от промените, които успяхме да направим във връзка със промяна в Закона за свободното къмпингуване. Друг голям пробив, който имаше своето решение и се надяваме да се случи в началото на тази година, е приемането на Общия устройствен план в община Шабла. Това са нещата, от които чувствам голямо удовлетворение. Има още много други неща, които са видими за хората и надявам се те ги приемат добре и оценяват правилно.
- Какво обаче не успяхте да свършите или за какво не стигна време, възможност, ресурс?
Винаги има и неудовлетворение, защото като общинска администрация трябва да сме наясно, че не можем да свършим всичко. Винаги остава нещо на заден план. Към момента, голям проблем за нашата община, е отрицателната демография, която води до липса на добри и квалитетни работни места. За това и моите усилия през следващите 4 години ще бъдат  насочени към разнообразяване на туристическия продукт, повече възможности за младите хора, които да работят добра, престижна и добре платена работа. Тази отрицателна демография е вече 20 години и знаем, че към момента няма изгледи за съвършено обратен процес, но задържане в положение, в което да има критична маса за съществуване на населените места е по-правилната цел.
- Как местните избори през октомври се отразиха на работата на общината?
Винаги, когато има местни избори се наблюдава забавяне на темпото на работа  в администрациите, защото самият процес отнема около 40-50 дни, в които има забавяне на работата и се очаква нов Общински съвет, нов кметски екип. Поради тази причина месеците от септември до ноември са по-слаби в работно отношение. При нас не се отразиха негативно. Вече сме в темпото, в което трябва да работим.
- Какво Ви дава вторият мандат - повече увереност, повече самочувствие или провокира някакъв страх у Вас?
Да, страх, защото имам 4 години зад гърба си. Знам как се случват нещата, какви са темповете на реализацията на проектите, какви са възможностите на общината, и на държавата като цяло за подпомагане на общините. Осъзнаваме колко малко са следващите 4 години и колко от нашите намерения ще останат в пространството без да бъдат реализирани. Надявам се да са възможно най-малко, но точно на този предел между края на един мандат и началото на новия най-ясно се осъзнава колко бързо минават предните 4 и колко малко са предстоящите 4. Благодаря на шабленци за добрата оценка. Изборният резултат беше повече от добър и това е една голяма заявка за много повече работа, и очаквания за по-добри времена за Шабла и общината.
- Кое беше първото нещо, което направихте, когато отново се върнахте в общината?
 За времето, в което аз съм в администрацията никога не съм си позволявал толкова голямо отсъствие. Този път не бях на работа почти 50 дни и първото нещо, което свърших, е да прегледам какво се е случило в този период от време, да си прегледам работата. Вече гледаме и в бъдещето, що се отнася до това какво предстои да бъде свършено и с какви хора работя. Мисля, че в началото на следващата ще бъдем структурирани и ситуирани правилно, за да работим нормално в оставащите 4 години на мандата.
- Каква ще бъде бюджетната рамка на общината за 2020 година?
Бюджет 2020 се надявам да бъде малко по-добър от миналия бюджет. Не е тайна, че в по-голямата си част, общините изпитваме затруднения при финансиране на дейностите, особено в населени  места, където има по-малък брой жители или там където има отлив на потребителите в делегираните от държавата дейности, било то образование, социални дейности и други. В същия момент, нашата администрация трябва да бъде на ниво и да предлага услугите и за това дофинансирането на делегираните от държавата дейности е голям проблем. В този ред на мисли изпитваме затруднения в детските градини, в здравеопазването, социалните дейности, в общинската администрация и други. Разходите свързани с горива, енергийни ресурси също растат и не на последно място минималната работна заплата и възнагражденията, които получават работниците, които са на наше разпореждане. Това са големите проблеми, но отрицателната демография води след себе си точно такива. Например в образованието единният разходен стандарт е на основа броя на учениците. Колкото са по-малко, толкова намалява и финансирането. В същото време независимо дали в клас има 12 или 22 -ма ученика, разходът е един и същ, а приходът е напълно различен. Затова и в общините с по-голям брой население колегите кметове се справят по-добре. Но пък за сметка на това при нас  работата с населението е по-опростена, имаме сериозна обратна връзка, по високо ниво на контрол. Контактът с гражданите е най-добрият коректив.  Предвид, че субсидията за делегираните от държавата дейности е завишена, очаквам  леко увеличение на общинските приходи, свързано с данъци, такси и други. Мисля, че с около 500 000 лева повече. 
- Предвижда ли се увеличение в размера на данъците и местните такси?
Ако някой твърди, че не трябва да има промени в местните данъци и такси, то той е популист или има други цели. Споменах за това, че имам добра обратна връзка с хората. Винаги, когато те искат нещо, трябва да си даваме сметка, че то струва пари. Като местна власт акумулираме средства, които са на нашите съграждани. Когато искаме повече, е ясно, че няма как да не се променят данъците и таксите. Ще направим предложение към Общински съвет за увеличение на данък недвижими имоти с един промил. Данъците не са коригирани от 2008 година. Община Шабла е с население  под 5 000 души  и е в по-нисък функционален тип населено място. Това е корекцията, която правим за тази година и се надявам тя да бъде добре разбрана от хората. Увеличението на данъците и таксите не трябва да се приема винаги на нож, защото всяко едно такова увеличение акумулира допълнителни приходи за администрациите и те се връщат в  нашия град. Друг е въпросът за какво ще бъдат разходвани. Надявам се, заедно с Общинския съвет, да вземем най-доброто решение. Всичко да се случва там, където има най-голяма нужда.
- Какви са очакванията Ви за 2020 година?
Надявам се да бъде също толкова динамична, колкото 2019 г. и резултатите да дойдат с времето си, защото има много неща, които трябва да се случат. Надявам се да продължи темпа на растеж и на туристическия продукт, не само като брой легла и реализиран брой нощувки, но и като подобряване на туристическата инфраструктура. Това се надявам да развием и за напред, не само през 2020-а,  за да привличаме повече хора, да сме по-популярни и повече заети да има в тази сфера. Най-важното е годината да е мирна и спокойна и без сътресения, защото от това имаме нужда всички.
 

Коментирайте
Подобни новини
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-Добрич
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-ДобричЯндекс.Метрика