Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца

14.05.2020 г. 11:11:34 ч.
/
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Спадът в приходите на Община Шабла – с 10 на сто за месец март и  с около 15% за месец април, не е само заради прякото въздействие на мерките, въведени в условията на извънредно положение. Отразява се и цената на петрола в световен мащаб, разсрочването на някои местни налози и др., каза на Медийна група „Добруджа“ Мариян Жечев – кмет на Община Шабла. Той смята, че за Лято‘2020 ще може да се разчита основно на българските туристи. Затова заведенията и хотелите в Шабла, чиято клиентела е основно от България, ще са гръбнака на туристопотока този сезон.
 
- Г-н Жечев, как премина периодът от 2 месеца на извънредно положение за община Шабла?
Нормално, с изключение на сериозните икономически проблеми, които имаха част от фирмите на територията на общината. Става въпрос за заведенията за обществено хранене и фирмите, които въобще нямаше как да имат дейност. Гражданите се отнесоха отговорно към ситуацията, спазваха наложените мерки и сега продължават да го правят. Нямаше някаква паника, по-масово изкупуване на стоки от първа необходимост и т. н.
- Несъмнено има спад в приходите и е намаляла дейността на общинската администрация. С колко са намалели приходите? Как работихте в тази извънредна ситуация?
На месечна база през месец март се отчита 10 % спад. За април се очертава 15 на сто намаление на приходите на общината, в сравнение с предходните години.
Това има логично обяснение. Освен икономическият спад като цяло, отражение имат няколко фактора. Бяхме солидарни с гражданите. Освен разсроченият със закон данък недвижими имоти, ние разсрочихме и таксата за битови отпадъци. Заради удължения срок е нормално да има разлика в обема на приходите в този момент.
Имаме и други проблеми, свързани с общинските приходи, които нямат връзка с COVID-19. От голямо значение за нас е и настоящата цена на петрола, тъй като имаме нефтодобивно предприятие на територията на общината, което плаща концесионно възнаграждение, а то е обвързано с цената на петрола в световен мащаб. Концесионното възнаграждение през февруари бе сравнително добро, но второ не очакваме, освен ако няма някаква сериозна промяна в цената на петрола. В пари говорим за около 100 000 лв. Това е източник на приходи, който не е за подценяване и е съществено перо за бюджета на общината. Имали сме години, в които получаваме от концесионно възнаграждение над 300 000 лв. Така че и това е проблем, освен нарушената ритмичност на приходите от данъци, заради извънредното положение.
Сериозно е положението и при земеделците, заради състоянието на есенниците. На места се очакват нулеви добиви от пшеница, заради сушата. След няколко дни на високи температури, можем да кажем, че си отиде и последната надежда за част от посевите. Ако засушаването продължи, ще бъде под въпрос и състоянието на пролетните култури – слънчоглед и царевица. Това ще се отрази не само върху бюджетите на икономическите субекти, а и върху общината и индиректно и върху жителите й.
- Община Шабла разчита и на приходи от туризъм. Оптимист ли сте за Лято 2020?
Да, в общи линии съм оптимист, като се има предвид, че в община Шабла активен туристически сезон има в месеците юли и август, със сравнително малка обхват през юни и септември. Така предвиденото забавяне в старта на сезона и освобождаването от ограниченията, валидни за последните два месеца за заведенията, ще даде достатъчно време на хотелиерите и ресторантьорите да се подготвят за сезона. Отделна тема е колко туристи ще има. Границите не са отворени и се работи без туристи от Румъния. Затова сезонът ще бъде по-труден за хотелиерите и ресторантьорите, които в по-голяма степен разчитат на туристи от чужбина, а по-лесен за тези с постоянна клиентела от България. Не са малко на брой обектите в общината, които разчитат на българските туристи. Имено те ще бъдат основния гръбнак на туристопотока тази година.
Очакванията са за слаб, но не и нулев туристически сезон.
- Наличието на красиви почти девствени плажове в общината няма ли да спомогне за екологичния туризъм?
По наблюдения от годините до сега, екотуризмът все още не е регламентиран. При липсата на такъв регламент, свободното къмпингуване е риск, от гледна точка на санитарно-хигиенните норми. Опасно е на фона на невидимата заплаха от коронавируса. Мисля, че свободен туризъм във вида, в който се практикуваше в Шабленско до миналата година, е по-скоро притеснение за нас. Защото се използват места, където няма течаща вода, липсват и тоалетни. Това е притеснително за мен, но и за гражданите на общината, защото те самите също посещават тези зони през лятото.
Затова, според мен, свободното къмпингуване не е за предпочитане към момента. По-правилно е осъществяването на подобен туризъм на места, където са покрити минималните санитарно-хигиенни изисквания.
- Има много неохраняеми плажове на територията на община Шабла. Предвиждате ли някаква охрана и поддръжка?
От няколко години с плажовете се разпорежда Министерство на туризма. Преди това пък бяха към МРРБ. Ангажимент на Общината е почистването на неохраняемите плажове. Дейностите се обезпечават със средствата, които получаваме от концесионните възнаграждения. За тази година средствата от двата плажа, които са отдадени на концесия, са малко под 8 000 лв. Това са плажовете на къмпинг „Добруджа“ и „Крапец – север 1“.
Средствата, от концесиите стигат за дейностите през юни, а след това всичко, което правим, е за сметка на общинския бюджет. В началото на сезона се извършва ръчно почистване на плажовете, по най-посещаваните плажове непосредствено преди старта на сезона има и машинно почистване. Периодично се почиства и през сезона.
 20% от плажовете в България са на територията на община Шабла, а само два от тях са отдадени под наем. Освен това срокът на единия от договорите (за плажа „Крапец – север 1“) изтича през този месец и не е ясно дали ще бъде подновен. Дано не се окажем с още един неохраняем плаж.
Една от причините за слабия интерес от потенциални стопани на плажната ивица в Шабленско е, че тя много обширна - може да бъдат използвана едновременно от 160 000 души, но леглата за настаняване са малко под 2 000.
Помощта в тази ситуация идва от държавата, в лицето на областния управител на Добрич, с осигуряването на охрана и шест водноспасителни постове на плажовете без стопани в Шабленско. Така, освен на двата плажа, отдадени под наем, ще се осигурят още два водноспасителни поста на пясъчната ивица край Крапец, два на плажовете в Шабла и три край морето до Дуранкулак.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика