Начало >Добруджа >Общество

Михаил Иванов от Добрич мина по стъпките на Анри Дюнан край Солферино (ВИДЕО)

15.07.2019 г. 14:52:27 ч.
/
Михаил Иванов от Добрич мина по стъпките на Анри Дюнан край Солферино (ВИДЕО)
Абитуриентът от ЕГ "Гео Милев" Михаил Иванов бе част от българската делегация, която посети италианския град Солферино, за да вземе участие в Международната младежка среща, посветена на 100-годишнината от учредяването на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и отбелязването на битката при Солферино, дала началото на най-голямото доброволческо движение в света.
Михаил получил предложение да стане част от делегацията в началото на май, докато е бил на посещение в Италия. Много се зарадвал, защото това събитие се провежда веднъж на 10 години. Тогава се канят доброволци от целия свят, за да извървят стъпките на Анри Дюнан, човекът, който през далечната 1859 г. става свидетел на битката при Солферино и това го вдъхновява да създаде Червения кръст.
Срещата се проведе от 17 до 23 юни в един огромен лагер, стопанисван от италиански Червен кръст,  в който са били настанени червенокръстци от над 130 държави.  Те са се обучавали по различни теми, дискутирали са стратегията на федерацията, а  самият той е бил дори кообучител по програмата "Младежите като агенти на поведенческа промяна". Основен обучител по темата е била Александра Василева от дирекцията на БМЧК, което е голяма чест и признание  за  младежката червенокръстка организация на България. Кулминацията е била на 23 юни, когато 10 000 доброволци са участвали във факелно шествие от Солферино до лагера на Червения кръст по 12 - километрово  трасе. Изживяването бе уникално, казва  Михаил и допълва, че никой не е усетил тежестта на физическото натоварване от сериозния преход.
Миаил Иванов спечели миналата година с отбора си Лайм филмовия фестивал "Красив Добрич". Готов е да се включи отново, ако има ново издание на фестивала. Вече е приет в Нов български университет в специалност "Кино и телевизия", но ще се яви и на изпити в НАТФИЗ през септември, за да осъществи мечтата си да стане кинорежисьор. Докато чака,  работи като сервитьор в ресторант на бреговата линия.
В заключение Михаил Иванов съобщава, че сбирките на БМЧК - Добрич започват в началото на септември. Всеки вторник, от 19.30 ч. в сградата на БЧК - Добрич по ул. Отец Паисий желаещите могат да се включат в работата на червенокръстката организация на младите. Желаещите да станат доброволци трябва да са на възраст от 14 до 29 години.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Инструктираха отговорниците на пунктове за раздаване на хранителни продукти по Оперативната програма за храни (ВИДЕО)
Инструктираха отговорниците на пунктове за раздаване на хранителни продукти по Оперативната програма за храни (ВИДЕО)
Областният съвет на БЧК награди свои доброволци (ВИДЕО)
Областният съвет на БЧК награди свои доброволци (ВИДЕО)
Времето на 6 декември
Времето на 6 декември
Благотворителна изложба-базар  "Отвори сърцето си" ще бъде подредена във фоайето на зала "Добрич"
Благотворителна изложба-базар "Отвори сърцето си" ще бъде подредена във фоайето на зала "Добрич"Яндекс.Метрика