Милица Мирчева: 2020-а беше успешна за мен. Бях готова да покрия норматив за Олимпиадата (ВИДЕО)

25.11.2020 г. 11:34:52 ч.
/
Милица Мирчева: 2020-а беше успешна за мен. Бях готова да покрия норматив за Олимпиадата (ВИДЕО)
Обявената за най-добрата състезателка в бяганията за 2020 година в България – добричлийката Милица Мирчева, определя отминаваща година като успешна за нея, макар че не успя да участва в най-важните състезания, в които трябваше да покрие норматив за предстоящата Олимпиада в Япония.
Да, аз лично мога да кажа, че имах една доста добра година, заяви в интервю за медийна група „Добруджа“ атлетката. Тя сподели, че планът й в началото е бил да заминат за Кения с треньора й Йоло Николов за около месец. Периодът се оказа малко по-дълъг заради коронавируса, тъй като нямахме възможност да се приберем, защото нямаше полети. И така изкарахме вместо 40 дни, около 3 месеца. Това за мен се оказа доста положително, защото  успях да свърша доста работа с тренировките. Там условията бяха перфектни, докато в България по това време имаше „локдаун“, защото спортистите не можеха да тренират. Затова аз мога да кажа, че бях привилегирована в това отношение, заяви Мирчева. Основните й състезания за сезона, изцяло са отпаднали от календара. Трябваше да бягам на Бостънския маратон, което беше може би едно от най-важните състезания за годината, защото се надявах там да покрия норматив за Олимпиадата в Токио. След това се надявах, че ще участвам на Олимпиадата и на Европейското първенство, но всички състезания бяха отменени и това, което се случи , че участвах в състезания на родна земя. Успях да си направя лични постижения на някои от дисциплините, което за мен беше голям плюс и показва, че се развивам в правилната посока.  Мога да кажа, че имам един успешен сезон. Имам само една загуба в България – на 1500 м., което е доста далечно от маратона, каза добричлийката.
Тя посочи, че това което постига, го измерва не от гледна точка на конкуренцията, а от нивото на постигнатия резултат. Конкуренция в България има, особено на по-късите дистанции. На по-дългите е малко по-специфично. Лагерът в Кения също ми се отрази много добре, но за нас – спортистите е важна консистенцията. Всеки един сезон да успяваш да надграждаш. Всичко това се получава с години труд и като цяло, колкото повече тренираш и нямаш контузии, се очаква да се представяш все по-добре.
Това лято успях да се изкача в Топ 10 при постиженията на 3 км. на писта за всички времена. Това за мен е изненада, тъй като аз се готвя за маратон. Това е също един показател, че нещата вървят отлично засега, коментира още Мирчева. Тя определя като минус факта, че не е успяла да участва на състезания като маратона в Бостън, защото е убедена, че е била готова да покрие норматива за Олимпиадата. Това щеше да улесни ситуацията в момента. Самото отлагане на Олимпийските игри е плюс, но поради специфичната ситуация сега, в която няма състезания, а и все още нямам норматив, нещата са доста сложни, казва още Милица Мирчева.
Аз съм на 26 години. В моите дисциплини имам още поне 15 години да се развивам. Виждам последно време състезателки на над 40 години, които постигат невероятни резултати в маратона. Не мисля, че е минус, че нещата се поотложиха във времето. Дано всичко да се оправи по-скоро и светът да се превърне в едно по-добро място, завърши Мирчева.  
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ФУТБОЛ: Още две нови попълнения в „Добруджа“
ФУТБОЛ: Още две нови попълнения в „Добруджа“
ФУТБОЛ: Интер (Добрич) стартира подготовка в неделя
ФУТБОЛ: Интер (Добрич) стартира подготовка в неделя
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 гостува на Ботев (Луковит) за Купа България
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 гостува на Ботев (Луковит) за Купа България
ХАНДБАЛ: „Добруджа“ победи „Калиакра“ в контрола
ХАНДБАЛ: „Добруджа“ победи „Калиакра“ в контролаЯндекс.Метрика