Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания Айман ас Сафади

20.08.2019 г. 11:47:27 ч.
/
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания Айман ас Сафади
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания Айман ас Сафади, съобщи пресслужбата на кабинета.
В рамките на разговора им премиерът Борисов е отбелязал, че Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток и Северна Африка. 
Министър-председателят е подчертал приятелските отношения между двете страни, както и много добрата степен на взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Това е сближаващ фактор за поддържането на позитивен политически диалог между двете страни.
"Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива", е заявил министър-председателят Бойко Борисов пред външния министър на Йордания. 
Във фокуса на разговора им е била темата за Процеса "Акаба", иницииран от краля на Йордания Абдула II през 2015 г. с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.
Премиерът Борисов е акцентирал, че България високо оценява инициативите на краля на Йордания за борба с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса "Акаба". Българският министър-председател е добавил, че сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество с процеса "Акаба" в рамките на други формати като Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес. Подчертана е била още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман ас Сафади. 
Министър-председателят Бойко Борисов е посочил пред външния министър на Йордания, че през миналата година е била отбелязана 50-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Застъпено е било мнението, че сътрудничеството в сферите от общ интерес следва да се разширява.
Борисов и Айман ас Сафади са обсъдили стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
Водата в язовир "Студена" привършва
Водата в язовир "Студена" привършва
ВКС потвърди отказа за регистрация на "Няма такава държава"
ВКС потвърди отказа за регистрация на "Няма такава държава"
БАБХ установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела
БАБХ установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела
Обявиха грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня
Обявиха грипна епидемия в Дупница и Сапарева баняЯндекс.Метрика