Министър Танева обяви мерки в подкрепа на рибарството и производителите на грозде и череши

14.05.2020 г. 13:14:58 ч.
/ ИА Добруджа
Министър Танева обяви мерки в подкрепа на рибарството и производителите на грозде и череши
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви мерки в подкрепа на сектора "Рибарство и аквакутлури", за производителите на череши и за производителите на грозде. Краят на май ще се отворят първите мерки, за да може през юни да започнат и разплащанията, обясни министърът.

Подкрепа от над 16 млн. лева ще получи сектор "Рибарство и аквакултури“. Максималната помощ е до 80 хиляди лева. Общо се отпускат над 16 милиона лева. Парите са част от общия бюджет на прогармата за "Морско дело".

Помощта ще е за всички оператори, които са "на светло", легално са декларирали дейностите си и са по обективни показатели, коментира министъра. От бранша заявиха, че са изправени пред сериозен проблем - освен спад в оборота, има и спад в търговията. Те се оплакаха, че имат стока, но няма на кого да я продадат. Доставки не се извършвали.
 
От бранша се надяват, че отпускането на мерките и вдигането на забраната за туристически пътувания "ще започнат да се ядат цаца и миди по морето и бизнесът ще се възстанови". В България се отглеждат 20 вида риби, които са със стопанско значение, а се внасят над 100, които не виреят у нас. Рапаните и мидите били експортно ориентирани, тъй като не се консумирали в България. Масово рапанът се консумира в Румъния, в България той е деликатес.

На разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде мярка за бране на зелено в размер на 1 млн. лева. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако прецени гроздопроизводителят, че ще има натиск на пазара да изкара по-малко количество, другото да го обере на зелено. Има срокове, в които това може да се случи и да получи 303 лева на декар.
 
Подкрепа ще има и за черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30 %, спрямо 2019 година.
 

Коментирайте
Подобни новини
Как Великобритания възражда хазарта
Как Великобритания възражда хазарта
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан  (ВИДЕО)
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан (ВИДЕО)
„Кортева“ представи хибриди царевица и слънчоглед на фермерите от Добруджа (ВИДЕО)
„Кортева“ представи хибриди царевица и слънчоглед на фермерите от Добруджа (ВИДЕО)
Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)
Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)Яндекс.Метрика