Начало >Добруджа >Общество

Моят град: Завърши проектът за водния цикъл на Добрич (ВИДЕО)

20.11.2020 г. 15:15:00 ч.
/
Моят град: Завърши проектът за водния цикъл на Добрич (ВИДЕО)
Община град Добрич обяви днес края на дейностите по ЛОТ 1 на “Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич - фаза 1”,  финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. С това официално приключва изпълнението на Водния цикъл на Добрич, като до входа на СУ „Св.св. Кирил и Методий“  бе прерязана лентата, отбелязваща края на строителните дейности по последния от проекта – ЛОТ 1.
На заключителната пресконференция кметът Йордан Йорданов припомни, че първата копка за старта на дейностите бе направена на 17 юли 2017 година. Положени са над 80 километра нов водопровод и 7 километра канализация. Реконструирани са три помпени станции, както и пречиствателната станция във Врачанци. Общата му стойност е над 109 млн. лева с ДДС. Това е най-мащабният проект, реализиран в Добрич и най-изстраданият, посочи Йорданов.
Благодаря на всички граждани, с които заедно влязохме в калта, заедно изтърпяхме неудобствата и затворените улици, заедно вървяхме в посока да реализираме проекта, защото вярваме и вече виждаме, че това даде нов тласък на нашия град и възможност драстично да подобряваме инфраструктурата и градската среда, заяви кметът. Според него гласуваното доверие от страна на хората, ги задължава да продължат с подобряване на цялостната инфраструктура на Добрич.
Вече е минала приемателна комисия, заедно с ДНСК и се очаква издаването на Акт 16 за ползването на ЛОТ 1. Другите два ЛОТ-а имат такива документи, каза Йорданов. Той благодари на всички институции и партньори, сред които и ВиК-Добрич.
В рамките на ЛОТ 1 бе ремонтирана канализационна и водопроводна мрежа, отбеляза ръководителят на проекта инж. Живко Неделев. Изпълнените канализационни колектори са 6,650 км., което е с 200 метра повече от заложеното, а водопроводът е 4,340 км.
Като цяло, за трите ЛОТ-а са изпълнени 82,956 км водопровод, което е с около 3 км повече от зададеното, съобщи още инж. Живко Неделев, като допълни, че системата работи нормално в експлоатационни условия.
От предоставената от ВиК-Добрич информация, става ясно, че преди проекта, през септември 2016 година към Добрич са подадени 1 546 000 кубика вода. През септември тази година количеството е 817 000 кубика. Т.е. 47% по-малко вода се подават към град Добрич и водоснабдяването е със сигурност на много по-добро ниво, заяви инж. Неделев.
Това, което е изпълнено в град Добрич, е най-доброто като качество на материали, вложени в изпълнението му. Това се отнася и за съоръженията на обновената пречиствателна станция, заяви инж. Бистра Николова, представител на изпълнителя - ДЗЗД „Свежест“ („Инжстрой инженеринг“ – Варна  „Автомагистрали – София“ ). Това бяха изключително сложни за изпълнение проекти. Благодарение на проектантския екип, се справихме със задачите. За изпълнението бяха използвани материали с най-високо качество, каквито досега не са използвани на други места в България при водни цикли, каза инж. Николова, като изтъкна, че никъде досега в страната не са били залагани такива изисквания за качеството на материалите. По думите й това е нещо, което гарантира устойчивостта на проекта.
Кметът Йорданов съобщи, че положените водопроводни тръби са трислойни полиетиленови,  със 100 години  гаранция на материала. Самият гаранционен срок на извършените дейности е 10 години, уточни инж. Неделев.
Изпълнявайки този проект, Община град Добрич спомогна за това Правителството да отчете един проект за подобряване на водния сектор в България като цяло. Ние успяхме да завършим проекта и в края на годината България ще може да отчете своите резултати и индикатори  по отношение на водния сектор, изтъкна зам.-кметът Росица Йорданова.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика