Москва поиска от Киев да прекрати военната офанзива

03.11.2014 г. 17:17:00 ч.
/ ИА Добруджа
Москва поиска от Киев да прекрати военната офанзива
Русия призова Киев да прекрати военната офанзива в Източна Украйна, като подчерта, че новоизбраните ръководители вчера вече имат достатъчно власт да водят диалог с украинските власти.
Избраните ръководители "имат достатъчно власт да установят разширен и траен диалог с украинските власти", заяви руският заместник външен министър Григорий Карасин. "Тази работа може да бъде продуктивна само в рамките на балансиран диалог, основан на взаимното уважение, и ако Киев се откаже от военните операции и т. нар. "антитерористична операция", допълни той.
Бунтовниците, които са във война с властите в Киев, спечелиха както се очакваше убедителна победа на изборите в Източна Украйна. Те бяха определени като "ново препятствие" пред крехкия мирен процес от европейските страни, но вече бяха признати от Русия.
Изборите в териториите, контролирани от проруските бунтовници, или половината от област Донецк и малка част от Луганска област, потвърдиха на функциите на лидерите на бунтовниците, дошли на власт през лятото начело на сепаратистките движения в Източна Украйна. Вчера Москва съобщи, че зачита резултатите от изборите, определени от Киев като "фарс".
Във връзка с риска от нови западни санкции срещу Русия Карасин заяви, че "езикът на санкциите е напълно контрапродуктивен метод за разрешаване на конфликтите". "Историята доказа това", заяви той пред агенция Интерфакс. Москва е готова да помогне на Киев и на бунтовниците да намерят решение за прекратяване на конфликта, увери Карасин. "Важно е да вземем мерки още сега, така че да може да се развие траен диалог между Киев и представителите на Донбас и сме готови да улесним това по най-добрия възможен начин", каза той.
"Ние смятаме, че избраните представители на Донецка и Луганска област получиха мандат да водят разговори с централните украински власти за разрешаване в рамките на политически диалог на всички проблеми, които се натрупаха в последните месеци", заяви Карасин. "Явно е, че народът на Донбас страда достатъчно и иска стабилен и спокоен живот", допълни той.

Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
ООН: Пандемията от COVID-19 влошава световните конфликти
ООН: Пандемията от COVID-19 влошава световните конфликти
Бившият испански крал Хуан Карлос напуска страната
Бившият испански крал Хуан Карлос напуска страната
В ОАЕ заработи първият ядрен реактор в арабския свят
В ОАЕ заработи първият ядрен реактор в арабския свят
Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в Германия
Оттеглилият се папа Бенедикт XVI е сериозно болен след посещение в ГерманияЯндекс.Метрика