Начало >Добруджа >Общество

Над 30 ученици са получили пълна стипендия за обучение в ЧПУ "Леонардо да Винчи"( ВИДЕО)

15.01.2020 г. 15:11:24 ч.
/
Над 30 ученици са получили пълна стипендия за обучение в ЧПУ "Леонардо да Винчи"( ВИДЕО)
Стипендиантската програма на Частно профилирано училище „Леонардо да Винчи”  е отворена за настоящи и бъдещи ученици на училището от V до XI клас през учебната 2020 - 2021 година. Тя е част от общата програма на учебното заведение, която се предлага на подрастващите в Добрич, заяви за МГ Добруджа директорът Нели Николаева. От своето създаване през 2007 г. досега сме планирали между 20 и 30 % от учениците ни да се обучават безплатно при нас, допълни педагогът. Програмата покрива годишната такса за пълния курс на обучение на един ученик, международен сертификат по английски, както и пътувания в чужбина по проекти на училището.
До сега са предоставени стипендии на повече от 30 ученика за периода на съществуване на Стипендиантската програма. Самите стипендианти са задължени да имат най-малко много добър успех (5.00) и добри постижения в сферата на природните науки, математиката, информационните технологии, изкуството и спорта.
Програмата е предназначена за ученици, които имат завършен 4 клас. Приемат се ученици в 8, 9 и 10 клас.
Профилите, в които могат да кандидатстват учениците са профилите на училището, като на първо място е  “Чуждоезиковият”. Там са и най-добрите постижения на ЧПУ "Леонардо да Винчи". Те са едно от първите 5 училища в страната с най-високи резултати на Кеймбридж сертификати и са обявени за изпитен и подготвителен център за придобиване на езикови сертификати по английски език. Другият профил е “Математически с интензивно изучаване на чужд език”, следват "Софтуерни и хардуерни науки", а най-новият профил е „Природни науки”. Приемът на документи започва на 28.02.2020 г., като паралелно с тази кампания стартира и прием на ученици за следващата учебна година. Датата 28 февруари не е избрана случайно, а е съобразена с това, че в края на февруари приключват областните кръгове на олимпиадите по природни науки, така че учениците ще могат да удостоверят класация. Крайният срок е 30 април. Директорът не пропуска да се похвали, че по тази програма в училището се обучава почти целият юношески отбор на ВК "Добруджа 07", както и други елитни спортисти от добрички клубове. Те работят по специална учебна програма, съчетаваща тренировките и обучението им. Нели Николаева припомня и историята на тяхната ученичка Ривека Джумагулова, която сега е стипендиант на  Голф академията във Флорида.Средствата, позволяващи съществуването на Стипендиантската програма се осигуряват от собствениците на частното училище, от дарители, като част от тях са родители на ученици, обучаващи се там, от държавната субсидия, която вече за втора година получават и частните училища в България, а не на последно място средства се осигуряват и благодарение на проектите, по които работи ЧПУ "Леонардо да Винчи". Там в момента се обучават 85 ученици.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
От Бюрото по труда в Добрич представиха възможностите за запазване на заетостта чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“
От Бюрото по труда в Добрич представиха възможностите за запазване на заетостта чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“
Водните аварии днес
Водните аварии днес
10 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в област Добрич
10 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в област Добрич
Йордан Йорданов: Добрич няма да бъде затворен заради вируса
Йордан Йорданов: Добрич няма да бъде затворен заради вирусаЯндекс.Метрика