Над 300 находки на "Българска археология 2019"

15.02.2020 г. 09:38:23 ч.
/
Над 300 находки на "Българска археология 2019"
Тринадесетата си национална археологическа изложба "Българска археология 2019" с над 300 експоната откри вчера Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН).
По традиция изложбата се открива на 14 февруари, Празник на археолога и представя най-интересните находки и богат илюстративен материал от теренната работа на българските археолози през предходната година.
"2019 беше една от най-натоварените с археологически проучвания години през последните две десетилетия. Работихме по спасителни разкопки, по непроучвани обекти и в слабо изследвани райони на България и значително повишихме познанието за културно-историческото ни наследство" - сподели директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов.
Изложбата представя над 300 експоната от 26 обекта и постери за проучвания от ранната Праистория до Средновековието.
Сред тях са продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, неолитното селище Слатина, София, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, гръцката колония Аполония, Созопол, средновековните градове Велико Търново, Калиакра и Перперикон. Представени са и обекти от спасителните археологически разкопки и др.
Сред най-впечатляващите находки са антропоморфни фигурки и съдове от Стамболийски и Орлово, костена игла с глава на животно от Слатина, украсена статуетка от Балей, керамична фиала и сребърни торква, нагръдник и халка от Владиня, бронзова статуетка на овен от Аполония, златна фалера от Алмус, бронзов колан от Големанци, кръст-реликварий от Перперикон, колективна находка на сребърни монети от Търново и златен пръстен-печат от Калиакра.
"Българска археология 2019" ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 26 април 2020 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.

Коментирайте
Подобни новини
Зеленогорски учредява нова дясна партия
Зеленогорски учредява нова дясна партия
Синдикатите предлагат Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката
Синдикатите предлагат Национален борд за устойчиво развитие на енергетиката
Ерменков: Въглищните централи да работят поне до 2035 г., иначе ни чака катастрофа
Ерменков: Въглищните централи да работят поне до 2035 г., иначе ни чака катастрофа
Процедурата по ОВОС ще подсили превантивния контрол при изгарянето на отпадъци
Процедурата по ОВОС ще подсили превантивния контрол при изгарянето на отпадъциЯндекс.Метрика