Над 700 души се отказват от втора пенсия всеки месец

23.02.2021 г. 12:35:33 ч.
/
Над 700 души се отказват от втора пенсия всеки месец
Всеки месец над 700 души се отказват от осигуряването си за втора пенсия и прехвърлят партидите си от частните фондове към Националния осигурителен институт. Това показват данни както на НОИ, така и на Комисията за финансов надзор, която контролира частните пенсионни дружества.
Процесът на прехвърляне от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт се е ускорил в края на миналата година, когато отново започна да се обсъжда фазата на изплащане на втората пенсия. Според експерти именно неяснотите какви правила ще бъдат приети и колко точно ще е намалението на държавната пенсия са движещата сила за бягството от частния втори стълб.
Само за декември 2020 г. универсалните пенсионни фондове са загубили 712 осигурени, показват предварителните данни на КФН за представянето на частните дружества за цялата минала година. През ноември в универсалните пенсионни фондове е имало осигурени 3 851 278 души. В края на декември те вече са били 3 850 566.
Вълна на отлив от универсалните пенсионни фондове към НОИ е имало и през септември и октомври 2020 г. Тогава дори оттеглянето е по-голямо, като само за октомври 1355 са се отказали от втората пенсия и са преминали към осигуряване само в НОИ. Месец по-рано - през септември, 390 души са напуснали частното осигуряване. А най-голямото изтегляне от фондовете е било през април, когато те са напуснати от над 2000 осигурени. Тогава излязоха катастрофални данни за загубите на частните пенсионни дружества, причинени от коронакризата и срива на фондовите пазари.
Трендът продължава през 2021 г. Още в първия месец на тази година 776 души са поискали пенсиите им за осигурителен стаж и възраст да бъдат преизчислени без намален индивидуален коефициент срещу прехвърляне на средствата им в НОИ. През първите две седмици на февруари пък такива заявления са подали още 195 пенсионери.
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Държавата компенсира родителите на деца, неприети в детска градина
Държавата компенсира родителите на деца, неприети в детска градина
Шофьорска книжка ще може да се издава до 3 дни от заявяването
Шофьорска книжка ще може да се издава до 3 дни от заявяването
ЦИК обяви как ще гласуват хора под карантина или изолация с подвижна урна
ЦИК обяви как ще гласуват хора под карантина или изолация с подвижна урна
Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!
Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!Яндекс.Метрика