Начало >Добруджа >Общество

Над 800 хил. лева надвнесен данък е възстановила НАП на добруджанци

24.02.2014 г. 12:39:00 ч.
/ ИА Добруджа
Над 800 хил. лева надвнесен данък е възстановила НАП на добруджанци
819 хиляди лева е възстановила НАП Добрич на 640 добруджанци, които са надвнесли данък върху доходите на физически лица, през данъчната кампания на 2013 година. Сред тях са и двама земеделски производители, на който данъчните са върнали по 100 хил. лева надвнесен данък.
И през данъчната кампания на 2014 година физическите лица, които искат да възстановят недължимо платени суми за данък върху доходите през изминалата година, трябва да подадат годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите. Декларацията се подава в офиса на НАП Добрич по постоянен адрес. Данък ще бъде възстановен, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. Към декларацията трябва да са приложени също така и служебни бележки за авансово удържан/внесен данък, актуални за отчетната 2013 година.
Надвнесената сума се възстановява с издаването на акт за прихващане или възстановяване, а когато лицето няма задължения за прихващане - с протокол. При констатиране на несъответствия в подадената декларация, служителите от НАП Добрич изпращат съобщение за тяхното отстраняване, като в 14 дневен срок физическото лице трябва да подаде нова декларация.
От НАП Добрич напомнят, че крайният срок за подаване на годишните декларации за доходите на физическите лица е 30 април 2014 година. 5% отстъпка от данъка за довнасяне получават онези физически лица, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и са внесли дължимия данък в същия срок .
Данъчната декларация може да се подаде в пощенските станции, по пощата с обратна разписка, по интернет, подписана с електронен подпис или в офиса на НАП в Добрич. Най-лесният и удобен начин за деклариране на доходите е чрез интернет.
Повече информация за декларирането, плащането и възстановяването на данъци може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.


Коментирайте
Подобни новини
Отново набират персонал за хотелите и ресторантите по морето
Отново набират персонал за хотелите и ресторантите по морето
В Добруджа „белите  петна“ са предимно малки имоти с много наследници или със собственици извън страната.
В Добруджа „белите петна“ са предимно малки имоти с много наследници или със собственици извън страната.
Шест аптеки повече в област Добрич сравнение с година по-рано
Шест аптеки повече в област Добрич сравнение с година по-рано
Бюро по труда-Добрич разполага със средства за сключване на договори по програми и насърчителни мерки за заетост
Бюро по труда-Добрич разполага със средства за сключване на договори по програми и насърчителни мерки за заетостЯндекс.Метрика