Начало >Добруджа >Култура

Най-голямата книга с истории за Хитър Петър и Настрадин Ходжа събра добричлията Слави Ганев

12.12.2019 г. 16:54:43 ч.
/
Най-голямата книга с истории за Хитър Петър и Настрадин Ходжа събра добричлията Слави Ганев
„Хитър Петър и Настрадин Ходжа“ е новата книга на добричлията Слави Ганев, която утре излиза от печат. В 648 страници са събрани 352 истории, което я прави най-голямата, посветена на двамата хитреци, които се надлъгват в българския фолклор от векове.

Идеята се заражда, докато Слави Ганев подготвя двата тома с български народни приказки от всички области на страната и от Македония. Тогава открива, че историите за Хитър Петър и Настрадин Ходжа са много и се срещат навсякъде, затова решава да посвети на тях отделен сборник.

Много райони претендират за родно място на Хитър Петър, като сред трите най-вероятни е Добруджа, отбеляза Слави Ганев в интервю за радио „Добруджа“. В област Добрич се срещат много истории за него. Често в най-разпространените в страната той си има работа с власи, което също накланя везните силно към нашия регион. Другите две места са Хасково и град Прилеп в днешна Северна Македония.

Книгата е подходяща за хората, които обичат да се смеят, от всички възрасти - както деца, така и възрастни, смята Слави Ганев. В историите има много хумор и забавление, но и поука и морален урок, добавя той.

Зад този проект на Слави Ганев отново застава най-голямото издателство в България – „Сиела“.

Автор на илюстрациите е Дамян Дамянов. Те са рисувани с интересен похват – с туш и клечки за зъби.

Хитър Петър и Настрадин Ходжа са били илюстрирани многократно през годините, но това е най-доброто персонифициране на двамата герои, заяви Слави Ганев.

Той изказва своята благодарност за помощта на редактора на книгата Ваня Майсторска – „футболния треньор за писателя, който те хока и ти казва какво да правиш, за да го свършиш както трябва“.

Слави Ганев е на 29 години, от Добрич, завършил е „Право“ в Софийския университет, работи в София като програмист. Благодарение на знанията му по английски и немски, придобити в Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич, на родния пазар по негова идея и в негов превод за първи път се появиха литературни шедьоври като „Дракула“ на Брам Стокър, „Монахът“ на Матю Грегъри Луис, „Мемоарите на една лека жена“ на Джон Клилънд и първото издание на оригиналните приказки на братя Грим. Той е автор на „Български народни приказки“, „Български народни приказки от Македония“ и „Баба Марта и месеците“. Вече е започнал работа по следващите си книги, които отново ще са свързани с родния фолклор и се очаква да излязат през следващата година.

Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш за периода 27 януари  –  2 февруари 2020 г.
Културен афиш за периода 27 януари – 2 февруари 2020 г.
ДКТ"Дора Габе" стартира със "Сън", за сериозното-забавно
ДКТ"Дора Габе" стартира със "Сън", за сериозното-забавно
„Сън“ – първата премиера на ДКТ“Дора Габе“ за 2020 –а
„Сън“ – първата премиера на ДКТ“Дора Габе“ за 2020 –а
Стартира областният конкурс „Смешното в училище в карикатури“ 2020
Стартира областният конкурс „Смешното в училище в карикатури“ 2020Яндекс.Метрика