Наличието на камера на тол системата в населено място не означава, че хората в него ще бъдат глобявани

20.02.2020 г. 14:07:54 ч.
/
Наличието на камера на тол системата в населено място не означава, че хората в него ще бъдат глобявани
Автоматичното правоприлагане трябваше да заработи от 1 март, пуснахме го тестово, предварително. Това е преценка на Национално тол управление. Уведомихме, че започва автоматично правоприлагане, като в същото време течаха и преговорите между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община. Това притесни хората, които нямат винетки. Те трябва да са спокойни. Камерите имат няколко опции – могат да бъдат само трафик камери, да бъдат включени на опция тол и винетка или на опция само тол.
Това обясни в интервю за Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Регионалният министър обърна внимание, че София е по-различен случай, тъй като столицата е разделена на райони. В АПИ вчера е подаден списък на републиканските пътища, които да бъдат освободени от плащане на винетна такса. Преговорите са пред финал. Северната скоростна тангента ще се освободи само за винетки, но не и за тол.
Миналата година бе дадена възможност на общините, които искат пътища на тяхна територия да са без винетки, да ги вземат и да ги поддържат, напомни Аврамова. Предложени са им два варианта. Единият – да вземат пътищата и те да станат общински. Другият вариант е за съвместно поддържане. Министърът даде за пример Шумен, където един квартал е отдалечен и затова е направено искане за освобождаване на пътя до него от винетна такса. На кмета е предложено да се направи изменение на общия устройствен план и да се премести табелата за край на населеното място.
Искания за прекласиране на пътни участъци от републикански в общински са получени от няколко общини – Белица, Челопеч, Павликени, Рила, Шумен и Варна.

Всички граждани, които пътуват по републиканската пътна мрежа, трябва да плащат винетка, за да има средства за издръжка, посочи Аврамова. Таксата се дължи за участъците извън урбанизираните територии.
Във връзка със сигнал за монтирани камери във видинското с. Новоселци тя обясни, че част от всички над 300 трафик камери са дооборудвани с такива на тола. Някои от тях са поддържащи, следят участъците от тол системата, които са сегменти от републиканската пътна мрежа. Министърът обърна внимание, че гражданите не трябва да се подвеждат от камерите в населените места и наличието им не означава, че те ще бъдат глобени. Винетна и тол такса не се изисква за отсечките между табелите за начало и край на населено място.

Регионалният министър апелира да няма напрежение. Всички сигнали, които получаваме, ги обработваме. Тол системата трябва да заработи от 1 март. Там, където има проблем, ще реагираме, добави тя.

Коментирайте
Подобни новини
С около 50% ръст на сигналите отчита Инспекцията по труда по време на извънредното положение
С около 50% ръст на сигналите отчита Инспекцията по труда по време на извънредното положение
Президентът: Мизерията не е спасение от вируса
Президентът: Мизерията не е спасение от вируса
ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати
ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати
КНСБ: 68 средни и големи предприятия са засегнати към момента от кризата
КНСБ: 68 средни и големи предприятия са засегнати към момента от кризатаЯндекс.Метрика