Начало >Добруджа >Общество

Настроения и тревоги на възрастните хора на празника им - 1 октомври

01.10.2020 г. 13:57:05 ч.
/
Настроения и тревоги на възрастните хора на празника им - 1 октомври
Международен ден на възрастните хора се отбелязва на 1 октомври. Това бе повод за анкета на медийна група „Добруджа“ сред представители на третата възраст в Добрич. Те споделят доколко е празнично настроението им днес, дават оценка за грижата на държавата към възрастните, коментират и допълнителните 50 лв., които получават към пенсиите си. Общото впечатление от всички анкетирани е, че настроението им не е празнично, независимо колко различни бяха мотивите и коментарите им. Всички отчитат ползата от допълнителните 50 лв. към пенсията. „Не е кой знае какво, но добре, че ги има“, заявяват мнозина от участниците в анкетата.
77-годишната Доротея Якимова е носталгично настроена, защото смята, че днешния празник на възрастните хора не се отбелязва както трябва в Добрич. Според нея трябва да се направи едно тържество на площада, хората да се съберат и веселят. Тя смята, че тържеството, планирано за тази вечер в Летния театър, не е добър вариант, защото повече от възрастните хора са с бастуни и ще се затруднят да присъстват на проявата.   
Денка Божилова е на 88 години. Научи за празника по време на анкетата, на път за пазара, където да провери кои са евтините стоки днес. Тя отчита, че при 260 лв. пенсия, 50-те лв. допълнително са от голяма полза. Финансово се справя и с помощта на рентата от земя, която получава. „Но тази година не очаквам много от рентата. Всички видяхме каква беше годината“, споделя възрастната жена.
Не ми е празнично, споделя 88-годишният Стефан Великов. 2020 година той определя като мизерна – починала е съпругата му, мъчат го болести. Стефан искрено се ядоса на въпроса, относно допълнителните 50 лв. „Какво толкова мога да си купя с тези пари“, пита той и е категоричен, че държавата не прави достатъчно за възрастното население на България.
Грижата за растенията в дворчето пред апартамента й носи радост на Янка Николова, която на 3 декември ще навърши 90 години. Тревогата й е, че младите не пазят хубавото, не уважават чуждия труд. „Спират се, радват на градината, но недобросъвестните крадат, чупят и осакатяват цветята“, обясни Янка Николова. Тя използва допълнителните 50 лв. към пенсията си за лекарства, но се надява бонусът да остане за постоянно.  Близо 90-годишната жена признава, че не се справя сама финансово и с каквото могат й помагат децата.
Иван Григоров е на 70 г. и смята, че най-важното е здравето. „Пенсионер съм, но не съм спрял да работя. Гледам пчели и продавам мед, за да си помагам за препитанието. Няма по-трудолюбиви от пчелите“, заяви той. Да се захванат на работа и да се трудят е и съвета на 70-годишния мъж към младите, за които недоумява как стоят по баровете, с вечното оправдание, че няма работа.

Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика